Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GSS-ovci spasili dvojicu penjača

Autor: Minja Gugić

23.05.2010. 22:00
GSS-ovci spasili dvojicu penjača

Foto: GSS



Dok se penjao, slovenskom se alpinistu odlomila stijena pa je pao i teško se ozlijedio. Spašen je uz pomoć helikoptera. Zbog odrona kamenja ozlijeđen je i drugi aplinist u podnožju stijene. Pomoć mu je pružena u Posedarju
Slovenski alpinista G. A. (27) teško je ozlijeđen u subotu prilikom uspona kroz sjevernu stijenu velikog Ćuka na području Velike Paklenice.
Dok se penjao, na visini od 200 metara od podnožja, odlomio se komad stijene te je pao desetak metara.
Uslijed pada zadobio je višestruke ozljede. Supenjač je pozvao pomoć Gorske službe spašavanja preko zadarskog Centra 112 te su na teren odmah izašli dežurni spasioci koji su se nalazili u kanjonu Velike Paklenice. Zbog sumnje na teške tjelesne ozljede i činjenice da se penjač nalazi visoko u stijeni, pozvana je dodatna ekipa iz Zadra te helikopter HRZ-a s letačima spasiocima iz Splita.
Oni su se tog trenutka nalazili u potrazi za nestalim belgijanskim turistom za kojim se traga u okolici Dubrovnika. Do dolaska helikoptera, spasioci na terenu i dežurna ekipa iz Zadra i Zagreba medicinski su zbrinuli ozlijeđenog te ga pripremili za transport.
Klasična akcija niz stijenu i kroz Kanjon dodatno bi pogoršala stanje izmorenog i teško ozlijeđenog alpinista, pa je izvlačenje iz stijene i transport do vozila Hitne medicinske pomoći u Zemuniku, obavljeno uz pomoć helikoptera.
Zahvaljujući vještini pilota, helikopter je uspio nadletjeti mjesto u stijeni gdje se unesrećeni nalazio te je na fiksnom užetu uz pomoć zadarskih GSS-ovaca, izvučen iz stijene i evakuiran na sigurno.
No, to nije bila i jedina intervencija u subotu na Velikoj Paklenici jer je zbog odrona kamenja ozlijeđen i alpinist koji se kretao u podnožju stijene. I on je zbrinut i spušten u dolinu te dopremljen do stanice Hitne medicinske pomoći u Posedarju.
U akciji spašavanja sudjelovalo je, s dvoje djelatnika Nacionalnog parka Paklenica, 12 spasilaca iz Zadra, šestorica iz Splita, dvojica iz Zagreba te po jedan iz Karlovca i Samobora.
– Osim dežurnih i mobiliziranih spasioca, akciji su se odmah pridružili i spasioci koji su se tog trenutka zatekli u Kanjonu – obavijestio je jučer zadarske medije, pročelnik stanice zadarske Gorske službe spašavanja, Neven Zrilić.