Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uz kvalitetan rad uspjeh neće izostati

Autor: Andrija Prović

23.05.2010. 22:00
Uz kvalitetan rad uspjeh neće izostati

Foto: Zvonko KUCELIN



U Zadru je mali broj djevojčica koje se bave košarkom. Naša je želja tu bazu proširiti, a za takvo što imamo preduvjete. S ovako malim brojem potencijalnih igračica moglo bi se dogoditi da u dogledno vrijeme nećemo imati dovoljno cura za popuniti seniorski sastav – smatra Marija Mazija
Kontinuitet u radu s mlađim selekcijama Ženski košarkaški klub Zadar nedavno je naplatio još jednim odličjem, sedmim u šest posljednjih sezona. Njihove juniorke osvojile su treće mjesto na završnom turniru Prvenstva Hrvatske. Ovaj sjajan niz produkt je ispravne orijentacije za koju se klub opredijelio prije desetak godina – stvaranju vlastitih igračica. Ona je tako urodila lanjskim zlatom, dok su brojni problemi s ozljedama ovogodišnju broncu učinili ništa manje sjajnom.
Nakon Dalmatinske lige gdje su zauzele drugo mjesto, po obranu naslova Zadranke su krenule nastupajući na poluzavršnom, odnosno završnom turniru državnog prvenstva.
– Nakon pobjede protiv Jolly JBS-a u prvom kolu poluzavršnice, susreli smo se s Medveščakom od kojeg smo izgubili drugu utakmicu. Izgubili smo s 27 razlike od favorizirane ekipe, međutim, bilo je teško očekivati nešto više bez Ivane Blažević u našim redovima. U ključnom dvoboju za odlazak na završnicu bez većih problema savladali smo Pulu, a uvjerljiva pobjeda, čak 52 razlike i nas je ugodno iznenadila. Pula je kvalitetan sastav – upoznaje nas Rajko Vidaković, koji je u ŽKK Zadar došao prošle sezone i preuzeo vođenje kadetske i juniorske ekipe.
Dva slavlja mladim su Zadrankama bila dovoljna za plasman na Final four u Imotskom.
– Prvi polufinalni par činili smo mi i Rhea, domaća ekipa koja u posljednje dvije sezone nije izgubila niti jednu službenu utakmicu. Igrali smo odlično do poluvremena, u posljednjoj četvrtini u nekoliko navrata bili u egalu, no sa skraćenom klupom, sve većim umorom i nekoliko promašenih zicera, nismo imali snage za odlučujući iskorak prema finalu. Iako smo u Imotskom nastupali bez Ivane Blažević i Nine Krstić, a Ema Meštrović je igrala s ozlijeđenim koljenom, u susretu za treće mjesto bili smo uvjerljivi protiv Požege te s bronačanom medaljom okrunili sav ovosezonski trud – ističe Vidaković svjestan da uspjesi njegova kluba nisu plod slučajnosti:
– Naša odličja govore o kontinuitetu rada u ŽKK Zadar.
Jedna medalja može doći slučajno, ako imate dobru generaciju i dvije, no ovo je bila sedma u šest posljednjih godina.
– A još je vrjednija kada se u obzir uzme način na koji su sastavljene ostale ekipe – nadovezat će se Marija Mazija, trenerica seniorki i Vidakovićeva desna ruka u radu s mlađim uzrastima.
– Mi smo jedina ekipa sa svim igračicama iz vlastitog pogona, dok je Medveščak praktički selekcija Zagreba. Niti jedna cura nije potekla iz njihove škole, već su prethodno bile igračice Dubrave, Croatije ili Novog Zagreba. Skidam kapu Imotskom koji je mali grad, ali ima bogatu košarkašku tradiciju i njihove su selekcije pokazatelj dobrog rada. No, i oni su ove godine napravili fuziju s Omišem. Slična je situacija i s Požegom. Iz tih je razloga naše treće mjesto zlata vrijedno – naglašava Mazija.
Iako im polazi za rukom i jedno i drugo, mladi strateg smatra da je stvaranje igračica uvijek ispred rezultata.
Vidaković: Nismo u poziciji u naš seniorski sastav dovoditi jaka pojačanja. Zato smo fokusirani na rad s mladim igračicama i njihovo napredovanje. To nam je primarni cilj, međutim, ako se kvalitetno radi, onda dođu i rezultati.
Ako Gospić ili netko od “velikih” opet ne pokuca na vrata, Zadar je i dogodine u izglednoj poziciji za novo juniorsko odličje. Iz brončane generacije šest igračica imat će pravo nastupa i sljedeće sezone.
Mazija: Iako smo svjesni da jači klubovi prate naše cure, one su još uvijek mlade i smatram da je prerano za njihov odlazak. Gospić, primjerice, mora ganjati rezultat, a naše juniorke mogu kudikamo više doprinijeti u svom uzrastu gdje je i pritisak puno manji. Međutim, izgledno je da će za dvije godine i one biti “zakaparirane”.
Ove sezone ipak nije bilo novih juniorki koje bi konkurirale u seniorskom sastavu.
Mazija: Mariju Erslan i Sanju Kovačević smo već mogli “gurnuti” u prvu ekipu, no procijenili smo da je za njihov napredak bolje da ostanu još jednu sezonu u mlađim kategorijama. To se pokazalo dobrim jer su se dokazale kroz juniorska natjecanja.
Vidaković: Možda smo i mi malo razmazili javnost. Naime, te cure koje su upale u prvu ekipu, morale su ući silom prilika. Teško je očekivati da svake godine imamo pet-šest novih igračica koje bi konkurirale i u seniorskom uzrastu.
Mazija: Tu u prvom redu moramo misliti na cure. Rezultat tri-četiri godine konstantnog igranja u vrlo ranoj dobi tako je posljednja ozljeda Ivane Blažević. Velik broj treninga i natjecanja učinili su svoje.
Gdje tako mlade djevojke pronalaze motiv? Ne zaboravimo da većina njih igra zahtjevnu A-1 ligu, a tek potom nastupaju na juniorskim turnirima.
Vidaković: Malo je problematično što djevojke po završetku A-1 lige moraju nastaviti trenirati istim intenzitetom, međutim, one su pronašle motiv i izvukle maksimum. Nagrada za trud im je brončana medalja.
Da ŽKK Zadar ne odustaje od jasno zacrtanog pravca dokaz je škola košarke koju planiraju oformiti. Uz takav temelj, sjajnih rezultata ne bi trebalo nedostajati i u budućnosti.
Mazija: U Zadru je mali broj djevojčica koje se bave košarkom. Naša je želja tu bazu proširiti, a za takvo što imamo preduvjete. S ovako malim brojem potencijalnih igračica moglo bi se dogoditi da u dogledno vrijeme nećemo imati dovoljno cura za popuniti seniorski sastav. Škola košarke bi nam puno značila, ona je kotačić koji nam nedostaje.
Vidaković: Nadamo se da ćemo kao jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Zadru uspjeti realizirati ovu ideju. Također, nadamo se i podršci Grada jer samo uz njihovu pomoć možemo se i dalje uspješno razvijati.
 


ŽKK Zadar u mlađim kategorijama od 2004.


2004. Kadetkinje prvakinje
Maja Ledenko, Lucija Perica, Nevia Vidaković, Danijela Čikić, Iva Borović, Iva Kraljev, Antonia Erslan, Ana Jeričević , Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Antonija Pavičić. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćnici: Branimir Peričić i Blaženka Tadić.
2005. Kadetkinje prvakinje
Maja Ledenko, Nevia Vidaković, Iva Kraljev, Dora Balać, Matea Marinović, Nikolina Rašin, Petra Prosenica, Nela Matas-Kelan, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Lara Nikpalj. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Branimir Peričić.
2006. Juniorke treće
Maja Ledenko, Lucija Perica, Iva Kraljev, Nina Krstić, Iva Borović, Lara Nikpalj, Antonia Erslan, Petra Prosenica, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko. Trenerica: Marija Mazija. Pomoćni trener: Branimir Peričić.
2007. Juniorke prvakinje
Maja Ledenko, Josipa Sesar, Nevia Vidaković, Lucija Štrmelj, Tonka Duka, Lara Nikpalj, Ema Meštrović, Petra Čerina, Ivana Baždarić, Ana Medur, Marija Vrsaljko, Katarina Popović, Trenerica: Marija Mazija. Pomoćna trenerica: Marija Sipina.
2009. Juniorke prvakinje
Lucija Štrmelj, Josipa Sesar, Sanja Kovačević, Karla Pensa, Glorija Sikirić, Kristina Skroče, Ivana Blažević, Marija Krpina, Marija Erslan, Ema Meštrović, Katarina Popović, Petra Grdović, Trener: Rajko Vidaković. Pomoćna trenerica: Marija Mazija.
2009. Kadetkinje druge
Glorija Sikirić, Ivana Blažević, Ema Meštrović, Sanja Kovačević, Marija Krpina, Marta Malta, Karla Pensa, Matea Žilić, Marija Vukić, Lucija Brkljača, Tea Sinovčić, Ivona Iličić. Trener: Rajko Vidaković. Pomoćna trenerica: Marija Mazija.
2010. Juniorke treće
Matea Žilić, Dea Masnov, Josipa Sesar, Sanja Kovačević, Antonela Bodrožić, Glorija Sikirić, Kristina Skroče, Marija Erslan, Ema Meštrović, Katarina Popović, Nina Krstić, Marija Krpina. Trener: Rajko Vidaković. Pomoćna trenerica: Marija Mazija.




 


Sedam pozivnica za reprezentaciju


Dobra ovosezonska izdanja Zadranki nisu prošla nezapaženo niti kod trenerice juniorske reprezentacije Hrvatske Tine Periše. Na širem popisu uoči skorašnjeg Europskog prvenstva divizije B (Rumunjska, 29. srpnja do 8. kolovoza) tako se našlo čak sedam juniorki Zadra: Katarina Popović, Ivana Blažević, Nina Krstić, Ema Meštrović, Glorija Sikirić, Josipa Sesar i Sanja Kovačević.