Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Na Neretvu misečina pala…”

23.05.2011. 22:00
“Na Neretvu misečina pala…”


Da bi nas i drugi poštovali, moramo imati korijene. Bez korijena smo samo suhi list na vjetru i brod bez kormila. Mi korijene imamo, čvrste i snažne jer su godinama rasli na zemuničkim poljima i kamenu. Ovo područje u sebi krije neprocjenjivo bogatstvo tih običaja, starih običaja našega kraja, govori zemunički predsjednik Marko Alvir


KUD Sv. Kata iz Zemunika nastupio je na 27. smotri folklora “Na Neretvu misečina pala” u Metkoviću. Pored Zemuničana metkovskoj publici prvi put su se predstavili KUD-ovi Sidraga iz Tinja i Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova.
Na ovogodišnjoj smotri u službenom dijelu programa sudjelovalo je četrdeset i dvije folklorne skupine iz čitave Dalmacije te nekoliko skupina iz kontinentalne Hrvatske kao i predstavnici iz Bosne i Hercegovine. Grad na Neretvi ugostio je više od dvije tisuće folkloraša, koji su za trodnevnog trajanja smotre prezentirali svoje kulturno blago. Osim njih nastupalo je i dvadesetak dječjih folklornih skupina.
– Narodni su običaji važan dio naše tradicije. Da bismo bili jaki i sigurni u sebe, da bi nas i drugi poštovali, moramo imati korijene. Bez korijena smo samo suhi list na vjetru i brod bez kormila. Mi korijene imamo, čvrste i snažne jer su godinama rasli na zemuničkim poljima i kamenu. Ovo područje u sebi krije neprocjenjivo bogatstvo tih običaja, starih običaja našega kraja, govori zemunički predsjednik Marko Alvir.
Selekciju skupina za ovogodišnju smotru u Metkoviću napravio je folklorist prof. Vido Bagur, a uz odabrane skupine nastupale su i skupine koje predstavljaju velike smotre iz sjevernoga dijela Hrvatske poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova.
– Nakon svečanog mimohoda središtem Metkovića na Trgu kralja Tomislava najmlađi članovi KUD-a Sv. Kata svojim plesom i pjevanjem predstavili su metkovskoj publici dio bogate kulturne baštine zemuničkog kraja i Ravnih kotara. Naš podmladak svojom mladošću i entuzijazmom dodatni su jezičac na vagi i poticaj starijim članovima, ističe Alvir.
Zemuničani su svoju prigodu za nastup dobili druge večeri smotre, koju su snimale kamere HTV-a. Muškim i ženskim pjevanjem, kolima šetnje, poskočicama i kukulešćem razgalili su srce i dušu Metkovčana u prepunom Gradskom kulturnom središtu. Dio svog bogatog repertoara snimili su i za Hrvatski radio.
– Mudrost, slogu, vjeru i ljubav koje nalazimo u svakom običaju našeg puka, zasigurno treba duboko usaditi u svako srce i upravo te vrline unositi sutra u svakodnevni život, govore ravnokotarski čuvari folklornog blaga.
Nakon povratka Zemuničani su nastavili pripreme za organizaciju Treće večeri pisme, folklora i starih običaja “Dođi diko u Kotare ravne – Zemunik 2011.”