Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svi koji žele moći će doći na svetu misu s Papom

23.05.2011. 22:00
Svi koji žele moći će doći na svetu misu s Papom


Uz prijevoz autobusima koji organiziraju župe u vlastitom aranžmanu, Zadarska nadbiskupija je dobila poseban vlak koji polazi u subotu, 4. lipnja s kolodvora u Zadru u 19.50 sati. Vlak će uzimati putnike na željezničkim postajama


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je dopis svim svećenicima u Zadarskoj nadbiskupiji u kojima ih pod naznakom “Posljednje obavijesti za susret sa Svetim Ocem u Zagrebu” potiče na zaključnu animaciju vjernika za odlazak na susret s papom Benediktom XVI. u Zagreb.
Vjernici se svojim župnicima za prijevoz vlakom u Zagreb trebaju prijaviti u župnim uredima do utorka 31. svibnja; do toga dana u 14 sati svećenici u Ekonomatu Zadarske nadbiskupije trebaju podići karte za prijevoz vlakom koje će potom dati prijavljenim vjernicima.
Dok s radošću očekujemo papu Benedikta XVI. i pripremamo se za taj milosni događaj, kaže mons. Puljić, želim uputiti sljedeće napomene.
 Molitveno bdjenje mladih (4. lipnja)
– Dosta se mladih prijavilo za slavlje bdjenja s Papom na Trgu bana Jelačića. Budući da je Trg već popunjen, a mladi se još uvijek javljaju i željeli bi sudjelovati na bdjenju, osiguran je prostor ispred zagrebačke katedrale s video zidom i razglasom. Poslije bdjenja Sveti Otac će u papamobilu proći Kaptolom pa će ga svi ondje okupljeni moći vidjeti i pozdraviti. Dosad se prijavilo 707 mladih iz Zadarske nadbiskupije s ulaznicama za Trg, a oko 500 će ih biti i ispred katedrale. Nakon bdjenja mladi će se vratiti na zagrebački Velesajam gdje im je omogućeno noćenje.
 Misa na Hipodromu (5. lipnja)
– Svi koji žele moći će doći na svetu misu s Papom. Besplatne ulaznice za Hipodrom svećenici mogu podići u Ekonomatu. Na ulazu na prostor slavlja dobit će liturgijski vodič. Preporučuje se doći što ranije (prije 8 sati). Oni koji ranije dođu bit će bliže oltaru. Ulaznice su označene bojom i brojem polja. Dopušteno je nositi zastave župa, udruga i pokreta koje se za vrijeme svete mise mora spustiti da ne ometaju pogled drugima. Označeni koridori moraju biti slobodni tijekom slavlja. Za molitvu Večernje u katedrali obvezna je akreditacija. U katedralu treba doći najkasnije do 16.00 sati u reverendama ili redovničkom odijelu. Oni koji ne uspiju ući u katedralu, moći će sve pratiti na video zidu ispred katedrale.
Prijevoz do Zagreba
– Uz prijevoz autobusima koji organiziraju župe u vlastitom aranžmanu, Zadarska nadbiskupija je dobila poseban vlak koji polazi u subotu, 4. lipnja s kolodvora u Zadru u 19.50 sati. Vlak će uzimati putnike na željezničkim postajama. Isti vlak vraća se s Glavnog kolodvora iz Zagreba u nedjelju 5. lipnja u 21.18 sati prema Zadru. Karte su stigle i svećenici ih mogu podići u Ekonomatu Nadbiskupije.


 KARTE ZA PRIJEVOZ I ULAZNICE ZA HIPODROM




Don Emil Bilaver, predsjednik Organizacijskog Odbora Zadarske nadbiskupije za odlazak hodočasnika na susret sa Svetim Ocem, ističe da je zasad iz Zadarske nadbiskupije osiguran prijevoz prijavljenih vjernika u 35 autobusa. Svi koji su se prijavili, već ove nedjelje, 29. svibnja, mogu podići karte za prijevoz vlakom i ulaznice za Hipodrom kod svog župnika. Svi zainteresirani koji žele ići u Zagreb i budu išli osobno automobilom, također se moraju prijaviti kod svog župnika, jer će kod njega trebati podići besplatnu ulaznicu za Hipodrom bez koje neće moći ući u prostor Hipodroma 5. lipnja gdje će Papa predvoditi misno slavlje.
Cijena karte za prijevoz autobusom i vlakom iznosi 100 kn.


 PRIJEVOZ VLAKOM VJERNIKA ZADARSKE NADBISKUPIJE


Hrvatske željeznice osigurale su Zadarskoj nadbiskupiji izvanrednu liniju za prijevoz hodočasnika od 11 vagona koja zadarskim zaleđem i priobaljem na takav način putuje prvi put nakon 20 godina i stradanja u Domovinskom ratu. U nedjelju 5. lipnja na zadarskom području neće prometovati niti jedna lokalna željeznička linija. Svi su kapaciteti usmjereni prema prijevozu vjernika u Zagreb, a Hrvatske željeznice će postojećim kapacitetima pojačati svoje redovne linije prema Zagrebu diljem Hrvatske. Vozni red posebnog vlaka za hodočasnike na relaciji Zadar-Zagreb je sljedeći:
– U subotu 4. lipnja, na relaciji Zadar – Zagreb, vlak broj 35704 sa Željezničkog kolodvora u Zadru kreće u 19.50 sati. Termini dolaska tog vlaka na postaje kad će preuzimati putnike su sljedeći: u Bibinje vlak stiže u 19.58, u Sukošan 20.11, Galovac 20.27, Prkos 20.36, Škabrnja 20.43, Nadin 20.53, Benkovac 21.14, Knin 22.40, Ogulin 3.48 sati. Još će se utvrditi termin dolaska vlaka u Kistanje odakle će krenuti vjernici prema Zagrebu.
Dolazak u Zagreb predviđen je u 5.27 sati, u nedjelju 5. lipnja.
– Povratak iz Zagreba u nedjelju 5. lipnja je prema sljedećem rasporedu:
vlak broj 12825 sa Željezničkog kolodvora u Zagrebu prema Zadru kreće u 21.18 sati. Termini zaustavljanja tog vlaka na postajama su sljedeći: u Ogulin vlak stiže u 22.49, u Knin u 4.00; Benkovac 5.45, Nadin 6.04, Škabrnja 6.13, Prkos 6.21, Galovac 6.29, Debeljak 6.37, Sukošan 6.45, Bibinje 6.58. Dolazak u Zadar predviđen je u 7.08 u ponedjeljak, 6. lipnja.