Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Malim dioničarima Maraske 20 godina nije isplaćena dividenda

23.05.2012. 22:00
Malim dioničarima Maraske 20 godina nije isplaćena dividenda


Umirovljeni radnik Romano Vukoša kaže, dugi niz godina plaćaju dionice iako u 20 godina niti jednom im nije isplaćena dividenda. Neki od njih, poput dugogodišnjeg šefa Vinarije Ante Radovančića, uložili su u dionice Maraske cijelu svoju životnu ušteđevinu


Pred dioničarima Maraske na sutrašnjoj skupštini bit će odluka o povećanju temeljnog kapitala Društva i to pretvaranjem potraživanja u uloge, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica i bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Radi pokrića dijela gubitka, smanjit će se također i nominalni iznos dionica.
Kao što je otprije poznato, vlasnik Maraske s portfeljom od 92,1 posto dionica je hercegovački poduzetnik Mirko Grbešić. On je odlučio sanirati sve nagomilane gubitke prošlih godina kroz vlasničku rekonstrukciju ili točnije kroz preraspodjelu vlasničkih udjela. Riječ je o 75,6 milijuna kuna nastalih od 1996. Potraživanja drugih tvrtki iz sustava “Mepas” prema “Maraski” pretvorit će se udjele. Pretvorit će se potraživanja “Saponije” od 32,2 milijuna kuna i “Koestlina” od 15,3 milijuna kuna u temeljni kapital. No, takvim akcijama doći će do smanjenja temeljnog kapitala s 95,6 milijuna kuna na 70 milijuna kuna i do smanjenja vrijednosti dionica s 300 na 70 kuna. Kada je riječ o novoemitiranoj seriji dionica, važno je napomenuti kako dosadašnji dioničari neće imati pravo prvenstva kupnje.
 No, to je ražalostilo male dioničare koji u svom portfelju imaju 7,9 posto dionica te su preko medija, otvoreno izrazili nezadovoljstvo. Umirovljeni radnik Romano Vukoša kaže, dugi niz godina plaćaju dionice, iako u 20 godina niti jednom im nije isplaćena dividenda. Neki od njih, poput dugogodišnjeg šefa Vinarije Ante Radovančića uložili su u dionice Maraske cijelu svoju životnu ušteđevinu. Računali su na Marasku kao svjetski poznati brend, ali 20 godina od svog ulaganja od te „transakcije” nije bilo nikakve koristi.
Udjeli ostalih dioničara, koji su inače i sada manji od 0,16 posto, novim odlukama skupštine bit će još manji. Istina, i dosadašnji većinski dioničar Dalmatien Beteiligungs, nastao u vrijeme dok je Hypo banka bila većinski vlasnik i koju je u biti Grbešić otkupio prije šest godina, bitno će smanjiti svoj udjel u odnosu na druge Grbešićeve tvrtke.
Skraćeno, većinski vlasnici su izabrali model dokapitalizacije umjesto stečaja, kao bi iskoristili dobre pokazatelje od uroda vlastitih nasada višnje maraske do poboljšanja prodaje gotovih proizvoda. No, taj trend, kažu mali dioničari, ionako je prisutan nekoliko zadnjih godina, ali za greške iz prošlosti opet će ispaštati radnici i mali dioničari.


Ni o dnevnom redu nisu na vrijeme upoznati




Radovančić je najveći pojedinačni mali dioničar s 523 dionice za koje je platio tadašnjih 35.000 njemačkih maraka. No, mali dioničari su svjesni da njihova uloga u novoj pretumbaciji unutar tvrtke nije značajna, pa je uz sveopći strah izostala i akcija. Jedino, što kaže Vukoša, mogu negodovati jer o detaljima dnevnog reda skupštine nisu na vrijeme upoznati. No, to je malo čudna reakcija, budući da je uprava Maraske obavijest o skupštini i ispravak točke dnevnog reda, objavila i u Narodnim novinama i na web-stranici tvrtke. Mali dioničari su tako dovedeni u situaciju da mogu samo žaliti kako svi, posebice stariji dioničari poput 83-godišnjeg Radovančića, nemaju računala u svojim domovima, a i Narodne novine se ne prodaju na kioscima. No, na drugu stranu svi se boje javno izraziti sumnje u određene poslovne odluke o kojima svi bruje, koje su dovele Marasku u situaciju kakva jest.