Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ponovno srebrni ninski tamburaši

23.05.2012. 22:00
Ponovno srebrni ninski tamburaši


Izlazak tamburaškog orkestra iz Nina na pozornicu festivala dočekan je s velikom radošću organizatora festivala koji su istaknuli da je novi postav tamburaškog orkestra iz Nina pravo otkriće


Na 35. jubilarnom međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe koji se u Osijeku održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a koji je bio posvećen lanjske godine preminulom uvaženom muzikologu Juliju Njikošu, ninski tamburaši članovi KUD-a “Branimir” ponovno su osvojili srebrno odličje. Ovogodišnji festival trajao je u razdoblju od 12. do 20. svibnja, a ninski tamburaši su nastupili u nedjelju posljednjeg dana festivala u Našicama. Osvojivši 84 boda u kategoriji tamburaških orkestara prema procjeni i ocjeni stručnog žirija festivala svrstani su u red orkestara koji su osvojili srebrnu plaketu “Tambure Pajo Kolarić”. Na ovaj način tamburaški orkestar KUD-a Branimir iz Nina je ponovno stao uz bok najboljih hrvatskih tamburaša. Na festivalu su nastupili: Anđela Stulić, Jelena Burela, Anđela Šalov, Ana Šalov, Ivana Stulić, Karmen Matešić, Karlo Mustać, Martina Surić, Karla Matešić, Mario Mustać, Lorena Relja, Nikolina Škibola, Petar Keri, Luka Čvrljević, Tereza Stulić, Nina Relja, Josipa Surić, Luka Ljubičić, Vinona Burela, Antonia Surić, Kristina Glavan, Matea Kosović, Ivana Glavan i Iva Magaš, a s njima njihova dugogodišnja prijateljica i solistica Vera Svoboda. Orkestar je nastupio pod dirigentskom palicom voditeljice Ivane Burele za koju su članovi žirija predvidjeli sjajnu budućnost. Izlazak tamburaškog orkestra iz Nina na pozornicu festivala dočekan je s velikom radošću organizatora festivala koji su istaknuli da je novi postav tamburaškog orkestra iz Nina pravo otkriće, uz vjeru da će budući rezultati biti još bolji nego sada.
Inače, u okviru gostovanja na festivalu osiguran je posjet i noćenje na Pustari Višnjica – imanju s kojima su Ninjani prijatelji jer se, poput Nina, od 2010. godine nalaze u Europskoj udruzi EDEN – (Europskoj destinaciji izvrsnosti).
Mladi tamburaši tamo su uživali. Uz ostalo za njih je organizirano jahanje i relaksacija. Također obišli su poznati Park prirode Papuk. U okviru boravka razgledali su Dvorac slavne hrvatske kompozitorice Dore Pejačević u Našicama, a na Dorinom klaviru je zasvirala tamburašica Antonija Surić.
Na kraju valja kazati kako su drugu godinu zaredom tamburaši osvojili srebrnu plaketu “Tambura Paje Kolarića” pod ravnanjem mlade i darovite dirigentice Ivane Burela te kako su se od prvog nastupa na festivalu u Osijeku uzeli dvije brončane, sedam srebrnih i šest zlatnih plaketa “Tambura Paje Kolarića”, što je rezultat zaista vrijedan divljenja.