Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strukovnjacima teže nego gimnazijalcima

23.05.2012. 22:00
Strukovnjacima teže nego gimnazijalcima


Ivan je rekao da sistem državne mature nije dobar, da nije ništa jednostavnije nego što je bilo, već upravo suprotno – da je to trošak novca i vremena. Strahujući od onoga što ih još čeka, svi skupa zaključuju da je ove godine matura jako teška, da ne mogu čak ni prepisati te da bi mogli i pasti


Mjeseci nervoze, učenja, priprema besplatnih ili skupo plaćenih, zatim jedan dan ludiranja s brašnom i jajima i jučer su napokon, spremni ili nespremni, hrvatski maturanti pristupili ispitu iz hrvatskog jezika na ovogodišnjoj, trećoj po redu državnoj maturi.
Različiti komentari
“U strogo kontroliranim uvjetima” ispit je počeo u 9 sati i trajao je jedan sat i 20 minuta. U zgradi zadarskih škola u Perivoju Vladimira Nazora po završetku ispita zavladalo je uzbuđenje, svi maturanti su odjednom izašli na dvorište komentirajući kako su napisali, uspoređivali odgovore i predviđali svoje rezultate.
Komentari su bili različiti. Čak i prije kraja ispita u dvorištu smo zatekli maturante iz Prirodoslovno-grafičke škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.
– Nije bilo strašno. Tko je nešto naučio, znao je. Bilo je 72 pitanja s po četiri ponuđena odgovora iz književnosti i gramatike. Mi smo svi odabrali nižu razinu jer smo bez ambicija, rekli su kroz smijeh Nedo, Vito, Ivan i Anamarija iz Prirodoslovno-grafičke škole.
Već je poznato da učenike strukovnih škola muči što se matura piše po gimnazijskom programu pa se oni automatski trebaju pripremati intenzivnije. Zato su, kažu, i odabrali nižu razinu.
– Mi u Primijenjenoj iz hrvatskog gotovo ništa nismo ni radili zadnje četiri godine, a nismo imali ni organizirane pripreme. Prošle godine je u Primijenjenoj školi na maturi prošlo šest osoba. Zato sam i išao na pripreme u Acro. Mislim da je to stajalo 300 kuna po predmetu, a nismo ni tamo uspjeli sve proći i nisam zadovoljan kako sam se pripremio za maturu, kaže Toni koji bi želio upisati Akademiju dramske umjetnosti.
Sutra ih očekuje drugi dio ispita iz hrvatskog jezika – esej.
– Na prošlim državnim maturama su maturanti za esej imali dva djela i mogli su birati između zadanih tema, a sad trebamo znati 20 djela i što nas dopadne, to moramo pisati. Nisam sva ta djela pročitala, nego sam tražila što opširnije sažetke, rekla je Anamaria.
Ivan je rekao da sistem državne mature nije dobar, da nije ništa jednostavnije nego što je bilo, već upravo suprotno – da je to trošak novca i vremena. Strahujući od onoga što ih još čeka, svi skupa zaključuju da je ove godine matura jako teška, da ne mogu čak ni prepisati te da bi mogli i pasti.
Tako negativne nisu bile maturantice iz Gimnazije Vladimira Nazora, Marija i Antonija. Inače su odlikašice i odabrale su višu razinu. Marija želi upisati pravo ili politologiju, a Antonija pravo ili jezike.
Vremena “na knap”
– Nije bilo jako teško, sve što nam je već poznato i što smo učili, samo što je vremena bilo ‘na knap’, a neka su pitanja bila dvosmislena pa su se sigurno potkrale i pogreške. Ipak, očekujemo da ćemo dobro proći. Učile smo, imale smo dobre pripreme za maturu organizirane u školi i nije nam jasno zašto su neki plaćali skupe privatne pripreme kad su mogli ići besplatno. Doduše, iz našeg razreda ih je vrlo malo išlo privatno na pripreme, rekle su Marija i Antonija.
Kako je kazala Sandra Šango, koordinatorica za državnu maturu u Gimnaziji Vladimira Nazora, sve je dobro prošlo.
– Svih 160 učenika je pristupilo maturi i od njih je samo deset odabralo osnovnu B razinu ispita. Po izlasku s ispita činili su se prilično zadovoljni. Kažu da je bilo nekoliko težih pitanja, no sve u svemu nije bilo strašno. Profesori iz svih predmeta za maturu su ih pripremali za ispite, rekla je Šango.
Rezultati pojedinih ispita počet će se objavljivati sredinom lipnja, dok će upisne rang liste na fakultete biti objavljene sredinom srpnja. No, maturantima se to još sve čini daleko. Sad treba dati sve od sebe, što bolje riješiti sve ispite, a onda “opušteno” čekati rezultate.