Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zdravi bili!

Autor: Željana Gardijan

23.05.2013. 22:00


Zdravice su nakon prvog kruga lokalnih izbora podignuli i u SDP-u i u HDZ-u, a kako su to pobijedili i jedni i drugi stara je priča i sve ovisi kako se gleda, je li čaša napola puna ili napola prazna. I sve to bez obzira na to što zdrav razum ukazuje na činjenice da je HDZ u postojećoj situaciji iskoristio sve pogreške i neuspjehe aktualne državne vlasti, koja je još i sama minorizirala i ono dobro što je napravila.
Petljanje premijera Milanovića u lokalnu »strategiju« pokazalo se na primjeru Zagreba kao neučinkovito pa je, iako je najprije izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom, Milanović ipak priznao da je kriv upravo on, a ne njegova tajnica. Ne mogavši se ni u tom trenutku odreći ironije premijer je idućih dana morao, po volji birača, a i po odjecima iz vlastite stranke, doći do zaključka da je povukao krive poteze. I može biti ljut što se po njegovoj zamisli nije odigralo u korist »crvenih«. Nije, jer je građanima strpljenje na izmaku, a Karamarko je znao da će se na lokalnu razinu preslikati nacionalna politička borba u koju već mjesecima izvan gospodarskog ringa, mudro uvlači Milanovića. Nervira ga, smišljeno i ciljano i onda kliče kako se Hrvatska poslije izbora »zaplavila«.
Uz sve repove koje HDZ vuče za sobom (bez obzira na Karamarkovu priču o novom HDZ-u), Milanović je pao u nemilost. Lokalni izbori odigravaju se po Milanovićev SDP u najgore vrijeme, jer je malo toga od velikih planova uspio konkretizirati, a i kriza ne posustaje. Trebat će premijeru prava potvrda njegovih učenih riječi, »crno na bijelo«, dokaz da se gospodarstvo pokrenulo.
No uvlačenje u novu svjetonazorsku klopku pred drugi krug lokalnih izbora opet mu se sprema, i zasigurno ni tome neće odoljeti. Kao što ne mogu odoljeti ni mnogi birači. Ni oni, čini se, još nisu siti ispraznih rasprava koje idu na politički mlin. Posebno je to otužno kada se radi o djeci, odnosno zdravstvenom odgoju u osnovnim i srednjim školama.
Naime, iako predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pojašnjava kako se ne radi o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja kao takvog, nego se zbog pogrešaka u proceduri, nedovoljnoj pripremi prije primjene privremeno povlači, GROZD, Hrast i opet Karamarko, s dozom likovanja i pobjedonosno komentiraju takvu odluku Ustavnog suda. S podsmijehom je šef HDZ istaknuo da mu je drago što je donesena takva odluka, jer stranka koja je uvela takav kurikulum ionako »malo ima reći o odgoju djece«.
S druge strane ministar obrazovanja nije se propustio ni sada narugati zahtjevima GROZD-a i Hrasta i kako doda »drugih biljaka«, a Milanović neistomišljenike posla pravo u Bizant.
Sve, nažalost, ukazuje kako bi drugi krug lokalnih izbora, posve »bolesno« mogao proći u znaku svjetonazorskih rasprava, a da opet ne bude stručnih i demokratskih rasprava oko zdravstvenog odgoja.
I opet HDZ smatra da je on pobijedio, a SDP da nije izgubio.
Politički polarizirana javnost opet je dobila svoju »kost«, a dvije najjače stranke, protivno logici, prvorazrednu temu. U žustroj borbi za vlast na važnost zdravstvenog odgoja djece lako bi mogli i zaboraviti!
Za zdrav razum!