Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dukić sada mora pokazati da je njegov politički kapital – on sam

23.05.2017. 22:00
Dukić sada mora pokazati da je njegov politički kapital – on sam


Kada je Zadarski list prošle godine objavio kako je Branko Dukić najizgledniji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra, bilo je puno skeptika koji su ovu informaciju dočekali “na nož”, a nemali broj i onih u Dukićevoj stranci. Međutim, pažljivija analiza stranačkih prilika, iz kojeg god kuta tada secirali situaciju u HDZ-u, u orbitu je “izbacivala” upravo Dukića jer je bila riječ o čovjeku od izuzetnog profesionalnog ugleda i bez mrlje na karijeri.
Godinu dana kasnije Dukić je potvrđen za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zadra, a ove nedjelje i za gradonačelnika. Iako se naša prognoza pokazala točnom, malo je tko vjerovao da Dukić može ostvariti pobjedu kojom je već u prvom krugu porazio sve svoje protivnike, a novu SDP-ovu zvijezdu Sabinu Glasovac, pobijedio s fascinantnom razlikom.
U čemu je tajna Dukićeve pobjede?
Neki će reći kako mu je lansirna rampa za izbore bilo snažno HDZ-ovo biračko tijelo, neki kako mu je pomogla Kalmetina karizma, a neki pak da je riječ o sinergiji jednog i drugog. Treba, međutim, biti iskren i reći kako je Dukićeva pobjeda prije svega rezultat onoga što on sam predstavlja, a to su karakteristike kakvih su na izborima imali rijetki kandidati.
Za Dukića se, naime, svi slažu u jednom – pošten je i iskren čovjek. Ne mulja, ne vara, ne zavlači ljude, nije kompromitiran, jednom riječju – nema afera iza sebe. S karizmom čovjeka poznatog po liječničkim uspjesima i humanitarnom radu, Dukić je ušao u izbornu utrku kao čovjek neiskvarena političkog habitusa, a to je epitet kojim su se rijetki u kampanji mogli pohvaliti. I to su birači obilato honorirali.
Unatoč njegovu neiskustvu na političkim funkcijama, Dukić je na izborima napravio maestralan posao izbacujući iz igre puno iskusnije kandidate, poput SDP-ove saborske zastupnice, Sabine Glasovac, kojoj je i djelovanje u Saboru bila odlična startna pozicija za vrbovanje birača.
I upravo ta, uvjetno rečeno, nulta politička pozicija iz koje je Dukić odnio pobjedu već u prvom krugu, razlog je da konačno izađe iz vlastite sjene i postane svjestan vlastitog doprinosa izbornim rezultatima, bez uobičajene skromnosti i opetovanog podsjećanja na Kalmetine rezultate, kao da je ovo samo Kalmetina pobjeda, a ne i njegova.
Naime, u izbornoj noći sve su nacionalne televizije donijele vijest o novom zadarskom gradonačelniku kao jednom od najvećih izbornih iznenađenja jer je kao donedavni politički anonimus pobijedio novu saborsku zvijezdu” Sabinu Glasovac, osobu pristojnog političkog backgrounda sa saborskim mandatom i statusom dugogodišnje predsjednice zadarskog SDP-a. No, pokazalo se da su svi njezini nesporni politički atributi bili bespomoćni u odnosu na karizmu čovjeka kojega su birači dotad mogli vidjeti jedino u vijećničkim klupama Grada Zadra.
I zato Dukić ima razloga za zadovoljstvo – ovi izbori jesu pobjeda HDZ-a i, nesumnjivo dijelom Kalmetina minulog rada, ali su prvenstveno rezultat jedne osobne karizme koja se stvarala mnogo prije ove izborne utrke. I to je upravo najveći Dukićev kapital – njega nije izgradila politika, za razliku od mnogih političkih zvijezda, on je izgradio samog sebe, a onda tu karizmu donio stranci.