Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ove godine ispituje se i more u Jazinama

23.05.2017. 22:00
Ove godine ispituje se i more u Jazinama


Na 93 lokacije u Zadarskoj županiji počela su ispitivanja kakvoće mora.
– U odnosu na prošlu godinu more se ispituje na jednoj točki više, a riječ je o plaži Katarelec na Zrću što financira Općina Kolan, potvrdio je Benito Pucar, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Ispitivanje kakvoće mora trajat će od 22. svibnja do listopada, a u tom je razdoblju predviđeno 10 testiranja kakvoće mora, po dva u mjesec dana.
– Na području grada Zadra od Punte Bajlo do Punta Skale ispitivanje kakvoće mora vršimo na 22 točke i to je dobro pokriveno, kaže Pucar.
Ispitivanje jedne točke u navedenom periodu iznosi tri i pol tisuće kuna plus PDV. Grad Zadar financira ispitivanje na 19 točaka, na lokacijama u gradu i pojedinim točkama na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, a Županija na njih 53.
– U dogovoru s Gradom ove godine ćemo ispitivati i more na dvije lokacije u uvali Jazine, međutim, to je ispitivanje izvanredno i ne ulazi u ovo koje se obavlja standardno, pojasnio je Pucar.
Prošle godine u Zadarskoj županiji sedam plaža dobilo je plavu zastavu, a riječ je o plažama Jaz u Preku, plažama Borik i Kolovare u Zadru, Dražici i Bošani u Biogradu na Moru te plaži hotela Alan u Starigradu.
Pucar je izrazio nadu kako će se ipitivanje kakvoće mora u sljedećim godinama obavljati na većem broju lokacija, tim više što je Jadransko more po kakvoći uvijek među prva dva mora u Europi.
To je uostalom odličan adut za dodatnu turističku promidžbu grada, županije, ali i Hrvatske.