Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pedeset godina od mature, a kao da je bilo jučer

23.05.2017. 22:00
Pedeset godina od mature, a kao da je bilo jučer


Pedeset godina mature nije mala stvar, a da ne prođe nezabilježeno svojski se potrudila ekipa 4.b razreda srednje Tehničke škole Zadar, smjera strojari, koja je matruirala 1967. godine.
– Kad smo upisali, bilo nas je 44 u razredu, velika gužva. Na kraju je 21 učenik maturirao. Teška je Tehnička škola bila u to vrijeme, priča nam Mile Jurjević, jedan od glavnih inicijatora okupljanja.
Od njih 21, na okupljanje je došlo njih dvanaest. Dvojica žive u inozemstvu, jedan u Srbiji, a jedan u Njemačkoj. Četvorica su se javila i rekla da će doći, no nisu se pojavila. Troje bivših učenika su pokojni, ali na njih se itekako mislilo.
– Josip Franzoti i ja smo taj dan ujutro obišli grob Žarka Kolege u Zadru i Šime Brtana u Islamu Latinskom. Nažalost, nismo mogli otići do Gospića gdje je pokopana naša razredna kolegica Anka Šaban, priča nam Jurjević.
Razrednik ovog razreda bio je pokojni prof. Šefik Nadarević, a na ovu večeru pozvali su i svog omiljenog profesora, Vicu Profacu, koji se njihovom pozivu rado odazvao. Okupili su se pred zgradom škole koju su pohađali četiri godine.
– Iznenadilo nas je i rastužilo stanje u kojem se škola nalazi, ali nadamo se svi da će ona u budućnosti služiti u znanstvene svrhe, a ne da će u njoj biti garaže, kako su neki pričali, kaže Jurjević.
Uslijedilo je grljenje i ljubljenje, ali i iznenađenje – velika fotografija maturanata dimenzija 2×1,30 metara. Ne samo da je Jurjević fotografiju napravio u velikom, ali i u formatu A4 u dovoljnom broju primjeraka za sve koji su se te večeri okupili, već je sama fotografija, odnosno njen sadržaj, mnoge iznenadila. Nekolicina njih, naime, na originalnoj fotografiji nije se nalazila, ali Mile se potrudio te je pronašao fotografije onih koji nedostaju iz tog vremena i – fotošopirao ih na sliku!
U konačnici, skupili su se, abecednim redom – Kažimir Barbaroša, Josip Franzoti, Vera Ivandić, Miroslav Juran, Mile Jurjević, Berislav Morić, Vlatko Nimac, Šime Pesić, Konstantin Sikirić, Miljenko Sindičić, Branko Stančević, Ivica Ukas, prof. Vice Profaca i kolega koji nije s njima maturirao, Duško Pedisić. Nakon okupljanja i izmjene prvih dojmova pred školom, dobro raspoložena ekipa uputila se na večeru u restoran Roko na Boriku.