Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sunčani sat u crkvi sv. Križa

23.06.2011. 22:00
Sunčani sat u crkvi sv. Križa


Ovaj svojevrsni sunčani sat brojnim generacijama Ninjana za tu je svrhu služio kroz dugu povijest tako reći do naših dana. Vrijednost i značenje građevine kao takve prepoznao je i čuveni engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvavši u 19. stoljeću svetište sv. Križa najmanjom katedralom na svijetu


Odraz sunčevih sjena i  njihov utjecaj na građevinu srednjovjekovne crkvice sv. Križa  u centru Nina u vrijeme solsticija, koji je nastupio točno  21. lipnja u 19 sati i 16 minuta,  popraćen je s velikom zanimanjem Ninjana te domaćih i  stranih turista koji ljetuju u  ovom starohrvatskom kraljevskom gradu.
 “Festival sunca i svjetlosti”  održava se pod pokroviteljstvom Grada Nina, a u organizaciji Turističke zajednice na  čelu s glavnom promotoricom  projekta direktoricom Marijom Dejanović, uz pomoć i sudjelovanje suorganizatora ninske OŠ “Petar Zoranić” te ninskog Dječjeg vrtića “Morska  vila”.
Nova prezentacija Sv.  Križa
Manifestacija se temelji na  novim spoznajama arhitektonskog značenja crkve sv. Križa, a  cilj joj je novo promišljanje i  nova prezentacija ovog poznatog spomenika kulture, koji je  sa svojim specifičnim prozorčićima i ulaznim vratima  građen petnaestak godina i to  prije 11 stoljeća za vrijeme vladavine hrvatskog kneza Branimira, uz ostalo i u svrhu  računanja zimskog i ljetnog  vremena.
Ovaj svojevrsni sunčani sat  brojnim generacijama Ninjana  za tu je svrhu služio kroz dugu  povijest tako reći do naših dana. Vrijednost i značenje  građevine kao takve prepoznao je i čuveni engleski arhitekt Thomas Graham Jackson nazvavši u 19. stoljeću  svetište sv. Križa najmanjom  katedralom na svijetu.
Inače, bogata festivalska događanja otpočela su likovnom  igraonicom pod nazivom  “Učimo glagoljicu”. Vodila ju je  prof. Mila Vicić. Budući da su  vladale idealne vremenske prilike u okruženju crkve u ovoj  ljetnoj školi glagoljice tehnike  olovke i ugljena na papiru uhvatili su se mnogi počevši od  ninskih predškolaca preko  učenika od 1. do 8. razreda pa  do odraslih među kojima je bila  i skupina studenata arheologije zadarskog Filozofskog fakulteta.
– Ovim putem nastojimo  oživjeti i produžiti interes za  glagoljicu srednjovjekovnog tipa naročito među mladima, jer  na taj način se kod njih budi  svijest o našoj baštini koju moramo i trebamo svi skupa  sačuvati za iduće naraštaje, rekla je prof. Mila Vicić ne krijući  oduševljenje odazivom i to posebno najmlađih.
Neposredno prije 19.16 sati  pred početak ljetnog solsticija  svi sudionici okupili su se pred  ulaznim vratima same crkve  kako bi što neposrednije mogli  sudjelovati u ovom nesvakidašnjem događaju. O kakvoj se  pojavi radi stručno pojašnjenje  dao je jedan od sudionika festivala dr. Vladimir Vicić.
Prvi astronomski  opservatorij
– U ovim trenucima sjeverni  zemljin pol i sjeverna polutka  na kojoj se mi nalazimo nagnuli se pod kutom od 45 stupnjeva prema suncu dobivši najviše sunčanih zraka i svjetlosti.  Od ovog trenutka sunčani dio  dana ili suncostaj traje 16 sati, a  noć 8 sati. Već od sutra dan će  se polagano skraćivati, a noć će  biti duža. Podižući crkvu sv.  Križa Hrvati su u 9. stoljeću  ovdje u Ninu najvjerojatnije sagradili prvi astronomski opservatorij, rekao je dr. Vicić.
Obilježavanje manifestacije  nastavljeno je u multimedijalnoj dvorani obnovljene i restaurirane Barokne kuće i to  filmom na ovu temu iz 1982.  godine pod nazivom “Broj iz  svjetlosti” autora Mladena Pejakovića te stručnim i znanstvenim predavanjem. Tako je  sveučilišni prof. Bruno Ćurko  iz Nina govorio na temu “Grčki  bogovi svjetlosti”.
O prikazu knjige o sunčanim  satovima govorio je dr. Vladimir Vicić.
 “Crkvica sv. Križa u interakciji sa suncem” bila je tema dipl.  arheologinje Majde Predovan.
– Prozori su smješteni tako  da stvaraju projekciju pomoću  kojih se očitava dnevno vrijeme, odnosno godišnje doba.  Upravo različita visina i kut  pod kojim sunce obasjava crkvicu, razlozi su zbog kojih su  projekcije duže ili kraće, rekla  je Predovan.
Ravnateljica Dječjeg vrtića  “Morska vila” Irena Ćuk je na  temu “Čudesna ljepota crkve  sv. Križa kroz dječje oči” kazala  da je crkvica svakodnevna postaja u šetnji s djecom kroz  grad i da je djeca jednostavno  obožavaju. Zadnja predavačica bila je Marija Dejanović.  Ona je govorila o crkvici sv.  Križa simbolu Nina i regije te je  istaknula kako su se nekada u  istoj crkvi krunili hrvatski vladari, a kako je ona sada postala  simbolom i logotipom ne samo  TZ-a grada Nina, već i Grada  Nina i Zadarske županije.