Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Odričemo se komunističkog sustava kojeg simbolizira Josip Broz Tito

23.06.2011. 22:00
Vrančić: Odričemo se komunističkog  sustava kojeg simbolizira Josip Broz Tito


Vrančić je naslijedio tradiciju svojih stranačkih kolega na tom položaju, a i svoju lanjsku i preklanjsku. Svi oni redom, naime, godinama odbijaju položiti vijenac na gradskom groblju na kojem je spomenik „Palim borcima za slobodu grada Zadra”, kako na njemu i piše


Gradonačelnik  Zadra dr. Zvonimir Vrančić  je u srijedu ujutro na Narodnom trgu u pratnji zamjenika Darka Kasapa i  Dražena Grgurovića položio  vijenac u čast Dana antifašističke borbe koji je u Hrvatskoj nacionalni praznik.  Vrančić je tako naslijedio tradiciju svojih stranačkih kolega na tom položaju, a i svoju  lanjsku i preklanjsku. Svi oni  redom, naime, godinama odbijaju položiti vijenac na  gradskom groblju na kojem je  spomenik „Palim borcima za  slobodu grada Zadra”, kako  na njemu i piše. Prve gradonačelničke godine Vrančić  je polaganje vijenaca na Narodnom trgu umjesto na groblju objasnio kako „poštuju  sve koji su dali svoj plemeniti  doprinos borbi protiv fašizma, ali se i ograđuju od  počinjenih zločina” te kako  „odluka nije ideološka već  moralna”.
Vrančić je u srijedu ujutro  uz pratnju Gradske glazbe i  uz nekolicinu građana koji su  pili kavu svim sugrađanima  čestitao Dan antifašističke  borbe i zahvalio „svima koji  su omogućili da uživamo tekovine antifašizma”. Novinarima je objasnio zašto „s njima ne možemo”, misleći na  antifašiste koji su nakon polaganja vijenaca na groblju  praznik obilježili u hotelu  „Kolovare”.
– Mi se odričemo komunističkog sustava kojeg simbolizira Josip Broz Tito, kazao je Vrančić i dodao:
– Ovom prigodom želim  izraziti svoje poštovanje, zahvalnost prema svima onima  koji su se suprostavili talijanskoj okupaciji,  zločinačkom fašističkom sustavu, jugoslavenskoj velikosrpskoj hegemoniji, komunističkom sustavu, svima onima  koji su omogućili da danas u  Zadru i u Hrvatskoj, uživamo  tekovine antifašizma, sadržane u demokraciji, višestranačju, ljudskim pravima,  pravima svih manjina, dakle,  svim onim vrijednostima modernog sustava.