Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gola žena izašla iz kaveza

23.07.2010. 22:00
Gola žena izašla iz kaveza


Kavez u kojem je žena zarobljena predstavlja njezin strah. Strah od majčinstva, braka, razvoda… U jednoj noći, punoj alkohola, suza i živčanih slomova, tri prijateljice pokušavaju izaći iz tog kaveza…
Novigradsko kulturno lito 2010. u četvrtak je otvoreno i u kazališnom smislu. Na prepunim Škalinan je u izvedbi kazališta Moruzgva odigrana predstava “Gola u kavezu”, redatelja Ivana Lea Lema i autorice Olje Runjić.
Poznate hrvatske glumice Ana Begić, Barbara Nola i Ecija Ojdanić glume tri prijateljice, koje muče razni životni problemi, ponajviše vezani za majčinstvo, samoću i ljubav, a o njima progovaraju kroz svađu, šalu, pjesmu i ples. Sve to dok muškarci piju i gledaju nogomet.
Glumice utjelovljuju Unu, Ninu i Tanju. Una je umjetnica, u vezi je s oženjenim muškarcem i ne želi imati djecu. Nina je saznala da je muž vara već sedam godina, a u braku su šest. Osim toga, trudna je. Tanja je menadžerica. Rastavljena je i ne može imati djecu jer je napravila abortus.
Kavez u kojem je žena zarobljena predstavlja njezin strah. Strah od majčinstva, braka, razvoda… U jednoj noći, punoj alkohola, suza i živčanih slomova, tri prijateljice pokušavaju izaći iz tog kaveza, osloboditi se straha i jednostavno se prepustiti.
Predstava je pomalo šokirala, pomalo razbudila, ali i dobro nasmijala publiku na Škalinan. Nakon predstave čuli su se samo pozitivni komentari.
Jedna od glumica, Barbara Nola, pohvalila je novigradsku publiku.
– Bilo je dosta djece, a kad je tako, ne znamo do koje mjere možemo ići, koliko je predstava primjerena za njih. Osim toga, publika je bila vesela i spontana i stalno se čuo neki žamor, kao da smo na rock koncertu, što mi je puno draže nego kad je u publici tišina, rekla je Nola.
U predstavi se tri prijateljice često okomljuju na muškarce. Kažu da su oni uništili povjerenje. “Muškarci upravljaju ovim svijetom kao poduzećem za koje ni ne znaju što proizvode.” Barbara Nola kaže da bez obzira na povoljniji položaj u društvu, ipak ne bi voljela da se rodila kao muškarac.
– Kad sam bila mlađa, željela sam da sam muško, ali više ne. Kao žena mogu sve, a još mogu i roditi djecu, kazala je Nola.