Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kaštelan će morati u zatvor na tri godine i dva mjeseca!

23.07.2012. 22:00
Kaštelan će morati u zatvor na tri godine i dva mjeseca!


Igor Kaštelan je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog dilanja heroina, dok je njegov prijatelj iz osnovne škole Zvonimir Lisica osuđen uvjetnom kaznom jer je od njega kupio paketić heroina
Vrhovni sud Republike  Hrvatske potvrdio je  presudu zadarskog Županijskog suda kojom  je početkom svibnja prije dvije  godine zbog dilanja heroina,  32-godišnji Igor Kaštelan osuđen  na zatvorsku kaznu u trajanju od  tri godine i dva mjeseca dok je,  njegov prijatelj iz osnovne škole,  31-godišnji Zvonimir Lisica uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.
Sudskim vijećem predsjedala je  Dijana Grancarić koja je obrazlažući presudu naglasila da je  tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da su dvojica  mladića kriva za kaznena djela  koja su im optužnicom i stavljena  na teret.
To je potvrđeno i iskazima svjedoka, u ovom slučaju policajaca  PU zadarske koji su ih pratili, a  potom i uhvatili na djelu. Obojica  optuženika su jednim dijelom neke  stvari i priznala tijekom iznošenja  svojih obrana.
Igor Kaštelan je prilikom policijske premetačine svog podstanarskog stana, policajcima dobrovoljno predao preciznu digitalnu  vagu i manju količinu heroina.
– Tijekom ovoga postupka nedvojbeno je utvrđeno da se Kaštelan  bavio prodajom droge. U otegotne  okolnosti pri odmjeravanju visine  zatvorske kazne, ovo je Sudsko  vijeće uzelo u obzir činjenicu da je  Kaštelan tri puta pravomoćno  osuđivan zbog kaznenih djela iz  domene zlouporabe opojne droge i  to dva puta zbog posjeda droge  radi prodaje i jednom zbog posjeda  heroina. Što se pak, tiče olakotnih  okolnosti, tu smo cijenili njegovo  primjereno držanje i stav pred sudom te tešku obiteljsku situaciju o  kojoj je i sam svjedočio tijekom  suđenja – rekla je pojašnjavajući  presudu koju je sada potvrdio i  Vrhovni sud, sutkinja Grancarić.
Zvonimiru Lisici izrečena je uvjetna osuda kao mjera upozorenja,  jer je izrazio iskreno kajanje i  žaljenje zbog toga što se dogodilo  te je do dana uhićenja, kako je  naglasila Grancarić, vodio uredan  život.
Otegotna mu je okolnost bila  činjenica da je do sada jednom  osuđivan.
A, optužnicom zadarskog  tužiteljstva, Kaštelana se teretilo  da je 29. svibnja 2009. godine oko  19 sati u Ulici Mate Balote u Zadru  prodao Zvonimiru Lisici paketić s  0,56 grama heroina. Policajci su  potom pretragom njegove podstanarske sobe našli još jednu plastičnu kutijicu s 0,41 gramom heroina, preciznu digitalnu vagu na  kojoj su, po navodima optužnice,  bili nađeni tragovi heroina te  800-tinjak kuna za koje se sumnja  da su zarađene “dilanjem”.
Drugooptuženi u ovoj “priči”  Zvonimir Lisica bio je optužen da  je kupio paketić heroina od Igora  Kaštelana, a kada je vidio policajce  koji su im se približavali, dao se u  bijeg. Policajci su ga pronašli i  uhitili tek 10-ak dana kasnije.
Obojica su se tijekom trajanja  sudskog postupka branila sa slobode, no Kaštelan će sada morati  na izdržavanje zatvorske kazne.