Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Miris bilja, stihovi, slike i diple

23.07.2012. 22:00
Miris bilja, stihovi, slike i diple


Iako je ovo bila prva takva večer unutar ovogodišnjeg Novigradskog kulturnog lita, kako su rekle Ivčić i Bolanča, park žele i dalje oživljavati sličnim kulturnim događanjima


Park mediteranskog i ljekovitog bilja i  srednjovjekovna crkva Sv.  Kate bili su odličan ambijent  za poetsko-umjetničku večer  u Novigradu u organizaciji  Knjižnice i čitaonice Novigrad i Turističke zajednice  općine Novigrad. Miris bilja,  stihovi Slavka Klapana Čave,  slike Margit Magyeri Zubčić i  zvukovi diplara oca Petra i  sina Luke Oštrića ispunili su  ovaj kameni prostor i okupili  u njemu brojne ljude željne  ovakvih kulturnih poslastica.
Inspiracija u prirodi
Okupljene su na početku  pozdravile Jagoda  Ivčić, ravnateljica  Knjižnice i čitaonice  Novigrad i Petra Bolanča, direktorica  Turističke zajednice  općine Novigrad. Iako je ovo bila prva  takva večer unutar  ovogodišnjeg Novigradskog kulturnog lita, kako su rekle Ivčić i Bolanča,  park žele i dalje oživljavati  sličnim kulturnim događanjima.
Ova poetsko-umjetnička  večer bila je prilika za promociju druge zbirke pjesama  Slavka Čuline Čave “Suze na  pragu” koja se može naći u  zadarskoj Gradskoj i Znanstvenoj knjižnici te  u  knjižarama. Čave je rođen i  živi u Pridragi. On je električar, pjesnik i maratonac.  Kaže da je svoju prvu zbirku  pjesama “Tu di stina ljubi more” napisao samo u trčanju.
– Puno sam u prirodi i tamo  sam sam sa svojim mislima i  tako su mi dolazile pjesma po  pjesma. Inače, ljubav prema  poeziji sam otkrio još u 6.  razredu kad sam s jednom  svojom pjesmom osvojio prvu nagradu u državi na školskom natjecanju. Onda sam  neko vrijeme stao s time, ali  dugo je to u meni tinjalo pa je  moralo jednom i izaći. Evo  sad već pripremam svoj treći  projekt, nešto između pripovijetke i romana. Zvat će se  ‘Stablo koje vječno živi’, a  govorit će o raznim temama,  najviše o obiteljima, otkrio je  Čulina.
Istaknuo je kako mu puno  znači što ima podršku na domaćem terenu te da bi takvih  kulturnih događanja u  Općini Novigrad trebalo biti i  više.
Izložba traje do 10. kolovoza
Nekoliko riječi o pjesniku  rekao je i Fabijan Lovrić,  pjesnik i književni kritičar iz  Knina.
– Čave kroz svoje pjesme  doprinosi da se ovaj kraj i sve  što ga čini ovakvim uistinu  zapamti. One su autentične,  dio su ovih kuća, ovih ljudi,  mladih i starih, a ponikle su  upravo iz duše čovjeka, rekao  je Lovrić koji je i napisao  predgovor Čavine zbirke.
Mlade mještanke općine  Novigrad pročitale su nekoliko njegovih pjesama, kao  što su Đak, Pisati pismu,  Ćaća, Novigradska stara ura i  Velebit.
Obje Čavine zbirke je oslikala Margit Megyeri-Zubčić koja od 2002. živi i  stvara u Pridrazi. Najveći  njezini radovi od dolaska u  Hrvatsku su triptih ili oltarska pala koju je naslikala za  mjesnu crkvu u Pridragi te  oltarska slika “Sveta obitelj”  za mjesnu crkvu u Smilčiću.
Inspiraciju najviše pronalazi u dalmatinskom  okruženju.
– Ovo je krasno mjesto za  kulturna događanja i nadam  se da ćemo se ovdje opet  okupiti. Tu nalazim inspiraciju za svoje slike. U slikanju  uživam, ono me na neki  način odmara. Sad čuvam  unuke i oni su mi na prvom  mjestu, ali i dalje nađem vremena za svoju ljubav prema  slikarstvu, rekla je Megyeri-Zubčić čije su slike, nakon  umjetničke večeri postavljene u novigradskoj knjižnici  gdje se mogu razgledati do  10. kolovoza.
Cijelu večer su uveličali diplari Petar i Luka Oštrić. Petar je svoje vještine naslijedio  od djeda, oca i strica, a ovaj  stari instrument je u njegovoj  obitelji već generacijama.  Sad svu svoju ljubav i znanje  Petar prenosi na sina Luku,  što su i demonstrirali u ovoj  ugodnoj ljetnoj večeri u vrtu  sv. Kate.