Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Broj registriranih ovisnika u stalnom porastu

Autor: Irena Jurjević

23.07.2013. 22:00
Broj registriranih ovisnika u stalnom porastu

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Građani grada Zadra i za ovu godinu imaju osigurano savjetovalište za ovisnike te SOS u kriznim situacijama za njih, kao i njihove obitelji. Naime, Ministarstvo zdravlja osiguralo je nova sredstva udruzi Porat za nastavak provođenja projekta »Budi snažan, budi zdrav« koji se temelji na motiviranju, savjetovanju i praktičnoj pomoći ovisnicima i njihovim obiteljima prilikom odlaska na liječenje i detoks program i/ili terapijsku zajednicu putem savjetovališta koje vodi uspješno resocijaliziran »drug free« apstinent.
Savjetovalište radi tijekom cijelog tjedna od ponedjeljka do petka u jutarnjim ili popodnevnim satima ovisno o potrebama korisnika, a savjetovanje je omogućeno i preko SOS telefona: 095 902 1749. Tijekom trajanja projekta bit će, također organizirana i javna predavanja na temu borbe protiv ovisnosti o drogama te predstavljanje terapijskih zajednica i njihova načina djelovanja.
– Udruga Porat aktivna je već 10 godina i vodi ih misao da se ovisnik najbolje razumije s osobom koja je uspješno prošla kroz proces izliječenja i ozdravljenja te svojim životom potvrđuje apstinenciju, pojašnjava predsjednik udruge Siniša Kabić Peters, pozivajući pritom sve kojima je pomoć potrebna neka se jave bez ustručavanja jer udruga Porat je osnovana da bi im pomogla u rješavanju njihovih problema s puno razumijevanja, bez osuđivanja i uz zajamčenu anonimnost, istaknuo je.
Zadarska županija i Grad Zadar broje oko 170 tisuća stanovnika te brojka od 1.500 registriranih ovisnika po podacima Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar čini jedan od primarnih problema s kojima se društvo suočava, ističu tvorci programa. Štoviše, problem još dobiva na značenju kada se po državnim preporukama ova brojka registriranih ovisnika množi s pet. Veliki problem čini ponuda i potražnja te laka dostupnost opojnih droga kao i svakodnevni porast broja registriranih ovisnika.
Savjetovalište za pripreme i odlazak u terapijske zajednice pri udruzi Porat aktivno je već osam godina. Tijekom tog vremena usluge savjetovališta je zatražilo više od 850 ovisnika i članova njihovih obitelji, a u terapijske zajednice upućeno je 104 ovisnika.
Savjetovalište radi tijekom cijelog tjedna od ponedjeljka do petka u jutarnjim ili popodnevnim satima ovisno o potrebama korisnika, a u najavi su i javne tribine putem kojih će se svi zainteresirani moći informirati o terapijskim zajednicama, načinima njihovog rada, detoks programima i slično.