Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I stranci se dolaze diviti čistoći naše soli

Autor: Branko Božić

23.07.2013. 22:00
I stranci se dolaze diviti čistoći naše soli

Foto: Branko BOŽIĆ



Dok mnogi ove vruće srpanjske dane koriste za odmor i kupanje u moru, zaposleni u ninskoj solani na 32 stupnja Celzijevih u hladu, a preko 40 na suncu, punom parom skupljaju sol. Berba je zbog učestalih i obilnih kiša ove godine krenula s 15-ak dana zakašnjenja, no ako se nastavi toplo, suho i vjetrovito ljetno vrijeme, ninski solari vjeruju kako će u konačnici dostići ciljanu brojku od oko pet tisuća tona prikupljene obične soli, kao i sve popularnijeg cvijeta soli.
Dnevno se na betoniranom ili popločanom bazenu veličine dvije tisuće metara skupi i na plato ispred skladišta dopremi između 90 i 100 tona visokokvalitetne morske soli, te oko tisuću kilograma cvijeta, koji se uz aktivno sudjelovanje prodajnih snaga Solane prodaje u svim većim hrvatskim prodajnim centrima i trgovačkim lancima: Intersparu, Metrou, Doni, Billi, Plodinama, dm-u… Ovaj bioproizvod cijeni se i u inozemstvu, a posljednji pozitivni odjeci dolaze iz dalekog Japana.
Modernizirano prikupljanje soli
 Kako smo se za posjeta Solani i sami mogli uvjeriti, uvjeti rada značajno su poboljšani. Umjesto prikupljanja soli lopatama i teškog fizičkog rada, sol se sada na bazenima skuplja specijaliziranim strojevima te se potom umjesto nekadašnjom lokomotivom »rerom« do skladišta transportira posebno prilagođenim vozilima. Kad se iz bazena pokupi sol, u njih se odmah ispušta pripremljena morska salamura. Tako odmah nastupa proces kristalizacije, tijekom koje se morska voda uz tekućeg stanja pretvara u kruto stanje.
 Direktor Solane d.d. Damir Oštrić kaže da su u modernizaciju proizvodnje i prerade morske soli te u obnovu upravne zgrade i Muzeja soli u zadnje vrijeme uložili značajna financijska sredstva. Desetak dana prije klasične »žetve« krenuli su s prikupljanjem cvjetne soli, na čemu ovog ljeta prvi put rade dvojica djelatnika. Cvjetna sol kristalizira se na vrhu salamure i specijalnim mikronskim sitima skuplja na drugačiji način nego klasična sol. Uglavnom se prikuplja u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kad je površina mirna i kad nema vjetra. Potom se odlaže na posebna prosjedna sita, gdje prirodnim putem gubi određenu količinu vlage.
Širenje na stare bazene
– U namjeri da godišnju proizvodnju podignemo na sigurnih pet tisuća tona, ove smo godine betonirali još jedan bazen veličine dvije tisuće metara četvornih. Planiramo u narednom razdoblju slično uraditi i s ostalim, za sada neiskorištenim bazenima, koji su se ne tako davno koristili, ali ne na ovakav suvremeni način. U prvoj polovici 2013. godine realizirali smo velike pomake u poslovanju. Između ostalog proširili smo prodajne kanale na domaćem tržištu, razvili nove proizvode u području kozmetike, osam do deset vrsta sapuna sa solju, pojačali smo nastup na stranim tržištima, intenzivirali smo aktivnosti u vezi turističke ponude. Tako smo do sredine srpnja evidentirali 3.900 posjeta poljima solane, te oko deset tisuća posjeta našem Muzeju soli. Posjetitelji su u najvećem broju turisti iz Austrije i Njemačke. U predstojećem razdoblju dodatno ćemo raditi na plasmanu novih proizvoda, snažnoj ekspanziji na EU tržišta, poboljšanju proizvodnih procesa, a što je najvažnije, na zapošljavanju novih djelatnika s područja grada Nina, kaže prvi čovjek ninske Solane Damir Oštrić.