Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ne ostavljajte u automobilu djecu i kućne ljubimce!

Autor: Minja Gugić

23.07.2013. 22:00
Ne ostavljajte u automobilu djecu i kućne ljubimce!

Foto: PIXSELL



Loše spavate, nervozni ste, a ako još niste na godišnjem odmoru žalite se kako radite s »pola kapaciteta«? Nije ni čudo s obzirom na to da nam predstoje »pakleni dani«, a prema svemu sudeći žestoke će se vrućine još žešće nastaviti tijekom cijelog kolovoza pa čak i u rujnu. Dakle, ostaje utjeha svima onima koji nisu na tom tako dugo priželjkivanom godišnjem odmoru, ako su ga planirali u sljedeća dva mjeseca definitivno nisu pogriješili.
– Najavio sam već jako dugo i vruće ljeto. Ova prva polovica srpnja je bila malo blaža jer smo imali vjetrove i to najčešće burin koji nas je barem malo rashlađivao tijekom dana te maestral, međutim, kolovoz će biti jako vruć pa se na nekim područjima kopnenog dijela Zadarske županije mogu očekivati i maksimalne dnevne temperature i do 40 stupnjeva Celzijevih. Nažalost i vjetra će nam biti sve manje, osobito burina. Više će biti maestrala – pojasnio je poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.
Upravo zbog  vrućih predstojećih dana, priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravlja RH koje je pozvalo građane na oprez i pridržavanje pravila ponašanja za velikih vrućina.
Naputak se posebno odnosi na starije osobe i kronične bolesnike. U Ministarstvu zdravlja naglašavaju izbjegavanje izlazaka u najtoplijem dijelu dana, a to je između 10 i 17 sati, kao i izbjegavanje napornog fizičkog rada. Vozače se podsjeća da ne ostavljaju u automobilu djecu i kućne ljubimce.
Građane se podsjeća da piju dovoljno tekućine i izbjegavaju alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Kad je riječ o prehrani, preporučaju se češći i manji obroci te izbjegavanje hrane bogate bjelančevinama. Tijelo treba, također rashladiti tuširanjem i kupanjem u mlakoj vodi. Dom treba biti rashlađen tako da sobna temperatura danju bude ispod 32 stupnja, a noću ispod 24 Celzijeva stupnja.
Treba nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a pri izlasku na sunce preporuča se nošenje šešira širokog oboda te sunčanih naočala.
Kako bi se rashladile prostorije u kojima se boravi, preporuča se korištenje hladnijeg noćnog zraka te smanjivanje količine vrućeg zraka unutar prostora tako da se objese mokri ručnici, uz uključen uređaj za rashlađivanje i zatvorene prozore.