Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvatski folklor na neumskoj plaži

23.08.2011. 22:00
Hrvatski folklor na neumskoj plaži


Svake godine na ovoj sve popularnijoj manifestaciji gostuju vrhunska hrvatska društva i sastavi pa je članovima KUD-a Branimir još veća čast što su po drugi put pozvani predstaviti običaje Bukovice i Ravnih kotara. Posebno zato što je ovaj put pozvana i Čevulja


KUD Branimir iz Benkovca i  ove je godine gostovao na  Večeri folklora u Neumu koja se održala četvrti put u  organizaciji HKUD-a Humski glas u povodu obilježavanja Dana općine Neum i  blagdana Gospe od Zdravlja.  Svake godine na ovoj sve  popularnijoj manifestaciji  gostuju vrhunska hrvatska  društva i sastavi pa je članovima KUD-a Branimir još  veća čast što su po drugi put  pozvani predstaviti običaje  Bukovice i Ravnih kotara.  Posebno zato što je ovaj put  pozvana i “Čevulja”, show  band koji čine uglavnom članovi KUD-a Branimir.
Improvizirani  instrumenti
Njihova posebnost je u improviziranim instrumentima  koje su sami sastavili od lopara, kante, loze, bačve, dijelova motora i sličnih naizgled glazbeno neiskoristivih  predmeta. Osim što ih je interesantno i samo promatrati, s energičnim nastupom i  širokim repertoarom pjesama, zvijezde su na nastupima, a posebno na druženjima izvođača.
Uz Branimir i Čevulju, boje Zadarske županije branili  su i članovi KUD-a “Bokolje”  iz Dobropoljane na otoku  Pašmanu, a na 4. Večeri folklora sudjelovali su i ostala  društva iz Hrvatske i Bosne i  Hercegovine: KUD “Kupinečki Kravljevec” iz Kupinečkog Kraljevca, KUD “Kolo” iz Vukovara, KUD “Naši  korijeni” iz Bistrice Žepče,  IFG “Sloga” iz Guče Gore i  Hrvatski gajdaški orkestar iz  Zagreba.
Svi oni su u mimohodu  kroz neumske ulice i duž  cijele rive turistima i domaćima pokazali raznolikost  hrvatskog folklora. Od bogatstva nošnji, različitih  napjeva, plesova, instrumenata… Šetali su tako pjevajući do pozornice postavljene na plaži hotela Zenit.
Brojnu publiku prvo je  pozdravio načelnik Općine  Neum, dr. Živko Matuško.
– Hrvatski folklor je izvor  hrvatske kulture i hrvatskog  duha, kao i načina življenja.  Mi smo puno bogatiji i puno  veseliji što ovdje večeras  možemo pozdraviti brojna  hrvatska kulturno-umjetnička društva iz cijele Bosne  i Hercegovine i Republike  Hrvatske, koji će nam pokazati dio svoje tradicije i  obogatiti nas novim znanjem  o običajima i sredinama u  kojima žive Hrvati, rekao je  Matuško.
Izlet u Mostar i  Međugorje
Svaki je nastup bio popraćen velikim pljeskom, a  među zapaženijima je bio  KUD Kupinečki Kraljevec  koji je slikovito prikazao  svoje stare običaje prošnje i  vjenčanja. KUD Branimir je  izveo izvorna kola, djevojačko i biračko te napjeve  Bukovice i Ravnih kotara.  Djevojke iz pomlatka KUD-a  otplesale su kolo na pjesmu  “Geni geni kameni” koje su  izvodile i na Thompsonovom kocertu u Biogradu.
Na samom kraju programa  Čevulja je digla publiku na  noge s pjesmama “Garavušo  garava” i “Gori gora, gori borovina”.
S nastupom je bila jako  zadovoljna Ksenija Čirjak,  predsjednica KUD-a Branimir.
– Jako sam zadovoljna i  ponosna na njih. Čast nam je  što nas je HKUD Humski  glas opet pozvao na Večer  hrvatskog folklora, a i čast je  nastupati među ovako dobrim društvima. Još kad je i  organizacija i gostoprimstvo  ovako dobro, zaista je užitak  doći ovdje, kaže Čirjak.
U ležernijem tonu, ples i  pjesma u izvedbi hrvatskih  folkloraša nastavile su se na  večeri i druženju u hotelu  Zenit.
Sljedećeg dana članovi  KUD-a Branimir i Čevulje  posjetili su Mostar gdje ih je  oduševio Stari most i pravi  ćevapi, a da bi se pomolili da  put do kraja prođe u najboljem redu, stali su i u  Međugorje.