Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kutija: Hrvatski građani morat će prodavati svoju imovinu

Autor: Siniša Klarica

23.08.2012. 22:00
Kutija: Hrvatski građani morat će prodavati svoju imovinu

Foto: Tomislav JERAK



Jedna od osnovnih intencija najavljenog poreza na imovinu, a prema ministru finacija Slavku Liniću jest namjera da bogataši daju više za razvoj Hrvatske nego dosad. No, izgled tog zakona još nije poznat, iako Linić kaže kako je u posljednjih nekoliko dana očevidan plasman lažnih i neistinitih podataka, a sve u funkciji zaštite bogataša.
– Vrlo jasno poručujem svim građanima Hrvatske: bogataši koji su svjesni da za potrebe Hrvatske, pogotovo za zdravstveni sustav, trebaju dati više nego do sada. Oni koji se ne slažu s tim i bore se s lažima i podacima koje nitko od stručnih ljudi u ministarstvu financija niti nema, kazao je Linić osvrćući se vjerojatno na izračune koji su objavljeni u pojedinim medijima o tome koliki će se porez plaćati na stanove koji su za sada imobilizirani kapital, tj. veliki broj njih je izgrađen, ali neprodan.
Saborski zastupnik HDZ-a Branko Kutija zbog toga kaže da se ne treba žuriti s ovim zakonom, sigurno ne prije detaljne analize učinaka.
– Nažalost, najavljeni Zakon o porezu na imovinu „vidio” sam samo kroz novinske komentare. No, iz njih je jasno da zakon neće donijeti ništa spekatkularnog. Slično kao lista poreznih dužnika. Ta demagogija dovest će do situacije u kojoj će hrvatski građani morati prodavati svoju imovinu. Ključno je pitanje kome. Jako mali broj Hrvata ima mogućnost za kupovinu takve imovine koja će se oporezivati. Dakle, ostaju stranci koji će tako doći do onog najvrjednijeg što hrvatski građani imaju, rekao je Branko Kutija.
Kutija se slaže da mora postojati alternativa najavljenom zakonu, ali ne u obliku prepisanog propisa iz Europske unije.
– Ti se propisi ne mogu automatizmom primjenjivati u Hrvatskoj jer, htjeli mi to priznati ili ne, Hrvatska nije do kraja uređena država. Povijest nas uči da taj proces traje oko 40 godina, a mi smo tek na pola puta. Stoga je moje mišljenje da za primjenu tog zakona nije odabran kvalitetan tajming, rekao je Branko Kutija.