Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Baby Daisy – najstariji usisivač u Hrvatskoj

Autor: Andrina Luić

23.08.2013. 22:00
Baby Daisy – najstariji usisivač u Hrvatskoj


Što sve kriju zadarski podrumi, drvarnice, portuni, konobe? Za većinu, gomilu smeća, odsluženih i odbačenih nekad dragih predmeta, uspomena, umjetnina. Za Ivicu Ćurkovića, starinara i kolekcionara, koji se, kako sam kaže, rodio s tom greškom da voli starine, otpad je vrlo često izvorište znanja, priča, povijesti o nama samima i gradu gdje živimo.
Slučaj je htio da je u jednom portunu pokraj Narodnog trga sreo skupljače otpada iz Splita koji su u kamion ubacivali „smeće”. Za oko mu je zapeo neobičan predmet kakav dotad nije vidio. Otkupio ga je od vlasnika, odvezao u svoje „skladište” i krenuo u internetsku identifikaciju koja je pokazala da je riječ o usisavaču. I to ne bilo kakvom, nego najvjerojatnije najstarijem gutaču prašine u Hrvata.
– Iako sam prepoznao mijeh, nisam bio siguran da je ta naprava usisivač. Konstrukcija je drvena, postolje je od gusa, slično kao na starim singericama za šivanje, a mijeh od kože. Riječ je o prvom serijskom usisavaču poznatom po imenu Baby Daisy, kakav se proizvodio i koristio u Engleskoj potkraj 19. i početkom 20. stoljeća.  Osim ovoga, u podrumu je bio i jedan od prvih električnih usisavača proizveden 20-ih godina 20. stoljeća, opisuje Ćurković vrijednu starinu koju je otkrio još prije četiri godine, ali ju je tek sada odlučio „predstaviti” javnosti.
Dodaje da je usisavač Baby Daisy u Zadar, vjerojatno, stigao s prtljagom nekog pomorca jer se u to doba u Hrvatskoj nisu mogle nigdje kupiti takve stvari, a prve električne usisavače 20-ih godina prošlog stoljeća priuštile su si tek rijetke imućne obitelji.