Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Iznad lava” turisti mogu samo zalutati

Autor: Irena Jurjević

23.08.2013. 22:00
“Iznad lava” turisti mogu samo zalutati

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Dok je turistička sezona još u jeku i rijeke turista teku na Poluotok, jedan njegov dio, zjapi zaboravljen i prazan. Kapetanski park iznad Citadele crna je točka u staroj jezgri grada, iako smješten na atraktivnoj lokaciji i pogledom za koji bi mnogi platili i ulaznicu.
Stubište koje vodi do njega zaprljano je opušcima i komadima odrona, a ništa bolje nije niti u samom parku. Vrijeme je načelo čak i improvizirani trapez postavljen na drvetu na ulazu parka, a vidikovac prema Foši „krase” ostavljene boce piva. Ništa bolje nije ni na centralnom dijelu. Od tri koša, upotrebljiv je samo jedan. Na druga dva odlomljeni su obruči, no i oni entuzijasti koji i zažele odigrati jednu partiju morali bi dobro pripaziti da se ne razrežu na ostatke razbijenih boca, koji svjedoče neka mladenačka noćna druženja. Ništa bolje nije ni na oronulim tribinama, a od klupa čija je funkcija nekoć bila odmor prolaznika – ostali su samo djelomično očuvani metalni ležajevi.
Omiljenu izvidnicu popularno među Zadranima zvanu „Iznad lava” krase opušci i čepovi od piva, pa tako ni ne čudi užurban hod dvoje turista koje smo tamo zatekli, a koji su se vjerojatno velikom slučajnošću našli u razgledanju i ovog dijela povijesne jezgre.
Odgovore u čijoj je nadležnosti upravljanje, obnova i korištenje Kapetanskog parka te postoje li planovi za njegovo revitaliziranje i dovođenje novih sadržaja, ni nakon četiri dana čekanja nismo dobili.