Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Arbanas: Ako je Krstičević ostao u JNA, bilo je to pod prijetnjom smrću

23.08.2016. 22:00
Arbanas: Ako je Krstičević ostao u JNA, bilo je to pod prijetnjom smrću


Grupa anonimnih hrvatskih generala prozvala je generala Damira Krstičevića, inače nositelja HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici, da je “u rujnu 1991. još bio u JNA te da je kasniji poslovni uzlet izgradio na poslovima s MORH-om”. Njihovu priču objavio je tjednik Nacional, pozivajući se na izvor među desno orijentiranim generalima koji su navodno dostavili i arhivsku građu sigurnosnih službi koja inkriminira Krstičevića.
 Udruga veterana 4. gardijske brigade, oštro je reagirala poručujući kako je riječ o nastavku specijalnog rata protiv generala Krstičevića, dragovoljaca, veterana 4. gardijske brigade, vrijednosti Domovinskog rata i u konačnici protiv bolje i stabilnije Hrvatske: “General Damir Krstičević častan je čovjek, naš legendarni zapovjednik. Pod njegovim zapovijedanjem postigli smo najveće pobjede u povijesti Hrvatskog naroda i ima naše puno povjerenje” – izjavili su naglašavajući da general Krstičević nije mogao napasti Vukovar “dok je činjenično bio pripadnik izvidničkog voda 4. gardijske brigade HV”.
O optužbama da je u rujnu još uvijek bio u JNA stoga smo razgovarali s jednom od najmeritornijih osoba toga vremena, prvim zapovjednikom Vukovara, zadarskim pukovnikom Ivicom Arbanasom, koji je ovom slučaju vrlo otvoreno kaže:
– U vrijeme za koje generala Krstičevića optužuju da je još djelovao u JNA bio sam zapovjednik Vukovara i tada je u vojarni, koju je još držala JNA, doista bilo Hrvata koji nisu uspjeli pobjeći iz vojarne. Moguće je da je među njima bio i general Krstičević, ne znam sigurno, ali me nije zanimalo ni tada, pa ni danas, jer Hrvati koji su tada još bili u vojarnama ostali su tamo pod prijetnjom smrću. Ne pada mi na pamet uopće dovoditi u sumnju domoljublje generala Krstičevića i njegovu ulogu u obrani Hrvatske kada sam kao prvi zapovjednik Vukovara najbolje bio upoznat sa okolnostima u kojima su neki Hrvati u vojarnama JNA zatvarani i premlaćivani, kaže Arbanas.
– General Krstičević dokazao je tko je i što je, a ako je u rujnu 1991. još bi u vojarni JNA, bilo je samo zato što mu je cijev bila uperena u glavu.