Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kalmeta: Šimu i Igora želimo trajno zadržati u Zadru

23.08.2016. 22:00
Kalmeta: Šimu i Igora želimo trajno zadržati u Zadru


Najava gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete da će zlatnim olimpijcima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću dodijeliti stan dočekana je s dozom kontroverze u javnosti, jer se to protumačilo kao davanje gradske imovine u privatno vlasništvo. Onima koji prate gradsku politiku i način dodjele stanove bilo je ipak jasnije da se ne radi o prijenosu vlasništva, već ustupanju stanova na korištenje, kako je to uobičajeno kada su u pitanju liječnici, sveučilišni profesori, istaknuti sportaši i slične kategorije korisnika.
– Ja kao gradonačelnik imam pravo dodijeliti dva kadrovska stana na korištenje. Naravno da sam smatrao, ne samo ja, nego i moji zamjenici i predsjednik Vijeća, da Šimu i Igora, zbog njihove svjetske vrijednosti, treba vezati za Zadar. Morate znati da su oni do sada imali ponuda da odu živjeti u drugu sredinu, a takvih ponuda će sada biti još više. Oni su puno dali našem sportu, uzor su mladima i mislim da nitko ne može prigovoriti da takva ponuda nije opravdana, kaže Kalmeta.
U razgovorima s olimpijcima Gradska uprava saznala je da niti jedan od njih nema riješeno stambeno pitanje, Fantela je na dočeku najavio i skoru svadbu, pa bi im ova odluka bila veliko olakšanje u daljnjem planiranju života i karijere.
– To nije proces koji će trajati nekoliko dana, nakon kojega će dobiti ključeve u ruke. Iskazali smo naš stav, vidjet ćemo čime raspolažemo i naći adekvatne stanove, kaže Kalmeta, podsjećajući kako je on u svojim prvim mandatima, a potom i njegovi nasljednici Živko Kolega i Zvonimir Vrančić, dodjeljivao stanove osobama koje su u Zadar donosile iznimnu vrijednost. Bez takvih stanova danas vjerojatno ne bi bilo nekoliko odjela na zadarskom sveučilištu, a ni u Općoj bolnici Zadar.
– Što se tiče Igora i Šime, naša namjera nije samo podrška za buduća svjetska prvenstva i Olimpijske igre u Tokiju. Mi želimo Šimu i Igora zadržati i nakon aktivne sportske karijere, jer će oni kao treneri, svojim znanjem i radom, sigurno odgojiti nove generacije olimpijaca, zaključuje Kalmeta.