Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nevrijeme u jednom trenutku usidrilo i lučku kapetaniju

23.08.2016. 22:00
Nevrijeme u jednom trenutku usidrilo i lučku kapetaniju


Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestili da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak koordinirala u više od 30 većih i manjih spasilačkih akcija duž cijele obale hrvatskoga dijela Jadrana.
– I sa zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe zaprimljeni su brojni pozivi u pomoć te obavijesti o pogibeljnim situacijama posada i plovila, izvijestio je David Radas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Nasukani Austrijanci
 U 1.45 sati MRCC Rijeka zaprimila je poziv pogibelji sa 14-metarske, čarter jedrilice na kojoj je boravilo sedam članova posade, svi austrijski državljani, kažu u resornom ministarstvu dodajući kako je posada poziv upomoć poslala nakon što su se nasukali na hridi uvale Rasotica na otoku Premuda. Nevrijeme je u tom trenutku bilo toliko jako da prema njima nije uspio isploviti brod Lučke kapetanije Zadar, no razgovoru sa skiperom broda utvrđeno je kako usprkos lošoj poziciji članovi posade nisu životno ugroženi. Nakon što se nevrijeme smirilo, sutradan, organizirano je  komercijalno odsukavanje jedrilice, a srećom, nije bilo ni onečišćenja mora. Nepunih sat vremena kasnije Županijski centar 112 Zadar zaprimio je poziv pogibelji šesteročlane posade, svi češki državljani, čija je jedrilica pretrpjela havariju pogonskoga stroja tijekom boravka u uvali Dubočica na Sestrunju. Budući da su orkanski udari bure jedrilicu nosili prema jugozapadu, te zbog otrgnutog sidra nisu mogli sidriti, Središnjica je sa djelatnicima Lučke kapetanije Zadar pokušala uputiti tri službena plovila u akciju spašavanja – dva iz Kapetanije Zadar i Sali, te jedno plovilo Pomorske policije. U međuvremenu se havarirana jedrilica nasukala na otočić Magarčić, srećom bez ozlijeđenih članova posade koji su zbrinuti sutradan ujutro, a brodica odsukana.
Oko četiri sata iste noći zaprimljen je poziv u pomoć od dvočlane posade sa jedrilice “Meli”. Posada je kružila Ljubačkim zaljevom nakon otrgnuća sa sidrišta pa su ih djelatnici MRCC Rijeka telefonski naveli do sigurnog sidrišta ispred Ljupča, odakle su naknadno, po smirivanju nevremena, uplovili u ljubačku lučicu.
Slovenac izgubio sina
Slovenski državljanin je u 5.45 sati nazvao MRCC Rijeka i prijavio da mu sin, koji se s jedrilicom otisnuo na more iz smjera Ilovika, kasni. Kazao je kako ga je zahvatilo nevrijeme i da su mu se rasparala jedra, pa su iz Središnjice u suradnji sa ŽC 112 pokušali locirati njegov mobitel, no ubrzo se ponovno oglasio njegov otac i kazao im da mu se sin, srećom neozlijeđen, nalazi na oko tri do četiri nautičke milje zapadno od Premude. Kako je u nevremenu uz oštećeno jedro, njegova jedrilica još pretrpjela i havariju pogonskoga stroja, u pomoć mu je upućeno komercijalno plovilo specijalizirano za pružanje pomoći posadama i plovilima na moru.
Posljednja pomorska nezgoda iste te noći na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe zabilježena je u jutarnjim satima, oko 7 sati. Poziv u pomoć poslala je posada jedrilice “Levant”, u vlasništvu hrvatskog čartera, koja je ostala bez pogona na poziciji između Dugog otoga i Zverinca. Lučka kapetanija Zadar je u dogovoru s vlasnikom jedrilice dogovorila komercijalni tegalj.