Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tko će biti ravnatelji zna se mjesecima unaprijed

23.08.2016. 22:00
Tko će biti ravnatelji zna se mjesecima unaprijed


Informacija po kojoj je Bernard Maruna izabran za novog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, a kako je najavio prema vlastitim izvorima i naš list, uvod je u javno pitanje koje bi moglo glasiti: Komu i čemu služe javni natječaji? Naime, ovo je već peti slučaj u samo godinu dana čiji smo ishod, čak i mjesec dana prije svršetka postupka, precizno najavljivali u našem listu znajući, dakle, unaprijed tko će sjesti na određenu dužnost u sustavu Grada ili Županije. Imena vodećih ljudi lokalnih institucija čija smo imena objavili, ponekad i prije raspisivanja natječaja, redom su: Predrag Orlović, Davor Škibola, Ante Rados, Marko Buljat i Bernard Maruna. Osim Radosa, direktora Turističke zajednice Grada, preostala četvorica su županijski pročelnici i ravnatelji.
 O tome koliko je najnoviji slučaj političkog kadroviranja već unaprijed bio riješen, kazuje podatak da smo Marunino ime objavili još 28. srpnja, a on je za pročelnika izabran 22. kolovoza. Maruna je inače član HDZ-a, stranka je odlučila njemu povjeriti ovo mjesto, te je sve ostalo bila samo stvar procedure za javnost.
Isti je slučaj i s nedavnim imenovanjem direktora Doma za starije i nemoćne na Sfingi, Marka Buljata, čije smo ime objavili 30. lipnja, a na ovu je dužnost imenovan 29. srpnja. Bivši donačelnik zadarske Policijske uprave predstavljao je veliko iznenađenje na natječaju jer nije član niti jedne stranke, ali je već u startu dobio podršku HDZ-a, čime je natječaj postao samo stvar formalnosti.
Nakon Buljatova imenovanja, Dario Vučenović, jedan od kandidata na natječaju, otvoreno je rekao:
– Žalosno je da se sve može unaprijed pročitati u našem dnevnom listu koji s velikom preciznošću predviđa rasplet situacije oko većine važnijih natječaja u županiji. Žao mi je što predstavljanje kandidata na Upravnom vijeću nije javno… Ovako, kada se od nekoliko kandidata s pozamašnim isustvom u određenim poslovima izabere kandidat koji ima najmanje iskustva ili ga uopće nema, kakvog uopće smisla ima prijavljivati se na natječaje? – zapitao se Vučenović.
Najavu da će biti direktor Turističke zajednice Grada Zadra za Antu Radosa objavili smo 1. ožujka ove godine, a imenovan je 1. travnja, što kazuje koliko se i o njegovu izboru znalo mnogo ranije. No Rados danas o svemu priča vrlo otvoreno, poručujući da ga se uvijek može smijeniti ako ne ispuni ono zbog čega je izabran:
– Teško mi je komentirati svoj slučaj jer sam dio te priče o natječajima s poznatim ishodom, ali mogu reći kako sam se na natječaj i prijavio samo zato što sam smatrao da imam kompetencije za ovaj posao. Odluku o mojemu imenovanju u konačnici je donijelo Upravno vijeće, a ne ja ili neki pojedinac. Svjestan sam toga koliko je medijske pažnje izazvao ovaj natječaj te da sam sve to vrijeme bio u velikom fokusu javnosti. No, to mi je samo dodatni motiv da se još više dokažem i opravdam povjerenje onih koji su me izabrali – kaže Rados.