Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nikad jače prvenstvo u stolnom tenisu

Autor: Viktor Bogut

23.09.2009. 22:00
Nikad jače prvenstvo u stolnom tenisu

Foto: Vedran SITNICA



No, Donat, u odnosu na protekle dvije sezone, nema igrača poput Jia Zhenga. Pojedinca koji ima sigurne dvije partije dobivene. Imat će ga tek u doigravanju. No, do tamo je trnovit put


U subotu kreće vjerojatno najzanimljivije stolnotenisko prvenstvo do sada. Razloga tome je više. Prije svega Donatu i Zagrebu se u borbi za titulu prvaka priključio još jedan klub. I to ne samo priključio, već je i sebe promovirao u jednog od najvećih favorita. U Marof, koji je između ostaloga i novi ligaš, stigli su Roko Tošić, Jia Zheng i Tomislav Japec. Njih troje čine za hrvatske uvjete “dream team”. Tošić je standardni član udarne trojke hrvatske reprezentacije, Japec je i dalje u širem krugu reprezentacije i igrač koji, kada ga krene, može dobiti svakog igrača na svijetu, dok je Zheng u protekle dvije sezone, dok je nastupao baš za Donat, bio uvjerljivo najbolji igrač hrvatske lige.
Marof strašno jak, Zagreb oslabljen
Zagreb je u tržišnoj utakmici izgubio najviše. Ostao je bez Tomislava Kolareka, koji je potpisao za Donat, a koji je baš u protekla dva finala doigravanja gotovo sam uzeo Donatu titulu. Ostali su im Tomislav Zubčić i Dado Šurbek, a na mjesto trećeg igrača stavit će najboljeg hrvatskog juniora Franu Kojića. Zagreb, iako već godinama ima epitet najmoćnijeg i najbogatijeg hrvatskog kluba, ni blizu se ne orijentira isključivo na novac, već ima i najbolju stolnotenisku školu u Hrvatskoj i ima veći zalog za budućnost nego svi ostali hrvatski klubovi, barem što se tiče muškog stolnog tenisa. Kojić je već prošle sezone “skinuo” Karlovića, a nazadovati sigurno neće, tako da će i Zagreb, unatoč gubitku Kolareka, imati vrlo jaku trojku, a ono što je najvažnije za njih, ta momčad zna kako uzimati trofeje. Iako će čekati priliku iz prikrajka, sigurno nisu otpisani.
Mnogo neugodnih
Donat sigurno neće s ostalim momčadima izlaziti na kraj “u po muke”. Mnogo momčadi se dodatno pojačalo. Pula je dovela Kineza Tao Lina, a uz niz odličnih mladih igrača ponovo će tražiti doigravanje. U Vodovod Osijek se vratio Jakov Krivić, tu je i iskusni Filip Slamek. Dubrovački Libertas je zadržao čitavu momčad. Damir Atiković, Neven Juzbašić i Marko Habijanec čini superjaku i iskusnu momčad. U Industrogradnju se vratio Ronald Ređep. Sve te momčadi neće biti “kante za napucavanje”, a kako se čini, svaka od njih želi doigravanje.
Donat u toj priči ima dva cilja. Prvi će zasigurno u toj konkurenciji ući u doigravanje za prvaka, a samo četiri momčadi to će i uspjeti. No, Tiany Jiang, najzvučnije pojačanje Donata u povijesti i vjerojatno najbolji igrač koji je do sada igrao u domaćem prvenstvu, nastupit će za zadarsku momčad tek u doigravanju.
Doigravanje pa…
Do tada će prvi tim Donata činiti Davor Karlović, Tomislav Kolarek i Stipe Josipović. Karlović je iskusni ligaški igrač, koji zna kako pobjeđivati i kada nije u formi. Kolarek je veliko pojačanje. Srčani igrač koji uvijek ostavlja srce na parketu, a trenutačno je i standardni član šireg popisa reprezentacije. I on je veliki zalog za budućnost, s obzirom da ima samo 22 godine. Josipović je također dobar ligaški igrač. Splićanin koji je igrao u Industrogradnji i Dugom Selu trebao bi dati sigurnost na mjestu trećeg igrača. No, Donat, u odnosu na protekle dvije sezone, nema igrača poput Jia Zhenga. Pojedinca koji ima sigurne dvije partije dobivene. Imat će ga u doigravanju. No, do tamo je trnovit put.


 SPREMNI SMO




Trener Donata Denis Karlović optimistično dočekuju dvoboj sa Splitom i početak sezone.
– Jača smo momčad od Splita. Nastupit ćemo kompletni i nema razloga da ne uzmemo prva dva boda, iako je uvijek teško igrati u prvoj utakmici sezone – kaže Karlović, koji je prokomentirao i “slučaj Josipović”. Naime, novom igraču Donata stavljena je pa skinuta zabrana igranja, zbog duga prema Industrogradnji, klubu za koji je Josipović nastupao prije tri godine.
– Ta zabrana je bila izvan svake pameti. No, ono što je najvažnije postignut je dogovor između igrača i tog kluba, tako da ćemo u subotu nastupiti kompletni.
Prvenstvo će biti izrazito zanimljivo?
– Sigurno. Ima tu niz jakih momčadi. Ako nam se u doigravanju priključi Jiang, mi ćemo se ravnopravno s Marofom boriti za titulu prvaka. Zagreb je isto jak. U momčad su ubacili mladog Kojića koji je već sada odličan igrač.
Koliko će nedostajati Jia Zheng?
– Mnogo. No, sada imamo momčad po mom ukusu. Jaku, ravnopravnu, a ako sve bude u redu i priključi nam se Jiang, bit ćemo superjaki.