Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

O optuženom mladiću svoje su mišljenje rekle psihijatrice

Autor: Minja Gugić

23.09.2009. 22:00
O optuženom mladiću svoje su mišljenje rekle psihijatrice

Foto: Filip BRALA



Jučerašnju je raspravu obilježilo utvrđivanje je li optuženi Marko Knežević u trenutku razbojstva i brutalnog napada na prodavačicu koju je teško ozlijedio bio ubrojiv. No, mišljenja psihijatrica se u tom dijelu razlikuju


Nakon ljetne stanke jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 20-godišnjem Marku Kneževiću koji je optužen zbog razbojstva i pokušaja teškog ubojstva iz koristoljublja.
Riječ je podsjećamo, o slučaju koji je šokirao zadarsku javnost, a dogodio se početkom srpnja prošle godine kada je Knežević, prema optužnici, maskiran i naoružan nožem, samo nekoliko mjeseci nakon izlaska iz Kaznenog zavoda u Turopolju zbog niza razbojstava, ušao u trgovinu ” Pijor ” koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na sudu i svjedočila.
Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i više hematoma po cijelom tijelu.
Sve se završilo sretno i bez većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice, no posljedice pretrpljenog straha i šoka, kako je posvjedočila na sudskoj raspravi, “osjeća i danas”.
Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav novac koji je našao u blagajni, a riječ je oko dvije tisuće kuna, i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga uhvatili, priveli u policijsku postaju na krim obradu te je potom priveden i istražnom sucu koji ga je pritvorio.
Knežević se pred sucem, kao i u policiji tijekom krim obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali s pljačkom vještačenjem krvi i košulje koju je imao na sebi. “Krunski” dokaz da je upravo on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i napada na prodavačicu koju je snimila nadzorna kamera u trgovini.
Jučerašnje je suđenje uglavnom obilježila rasprava, odnosno utvrđivanje je li Marko Knežević, kako kažu pravnici, u trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv ili pak, smanjeno ubrojiv i u kolikoj mjeri.
Tako su se po treći put na suđenju pojavili Markovi roditelji Vesna i Davor Knežević kako bi odgovarali na pitanja vezana uz psihičko stanje i ponašanje njihova sina dan ranije i toga dana kad je počinio razbojstvo.
Potom su po drugi put svoje stručno mišljenje o optuženom mladiću dale i vještakinje psihijatrijske struke dr. Vera Klarić i dr. Elizabeta Dadić-Hero. Međutim, njihova se mišljenja razlikuju upravo u onom najvažnijem dijelu za ovaj sudski postupak jer dr. Vera Klarić smatra kako je Knežević u trenutku pljačke i brutalnog napada na prodavačicu bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri, dok dr. Dadić-Hero smatra da je bio ubrojiv, odnosno da je bio svjestan značenja svojih postupaka. Okarakterizirala ga je kao ovisnika o heroinu koji je emocionalno neosjetljiv i pati od poremećaja ličnosti.
– Takve su osobe sklone vršenju ovakvih nedjela, ne uče iz kazne, emocionalno su neosjetljive, sustavno krše društvene norme i načela, sebe i druge uvode u rizične situacije ne razmišljajući o posljedicama, skloni su manipulacijama- pojasnila je psihijatrica Dadić-Hero.
Na posljednjoj raspravi održanoj u svibnju ove godine, Knežević je patio od potpune amnezije. U svojoj je obrani, naime rekao kako se ničega ne sjeća.
Suđenje se nastavlja.