Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Proračun kao sveta vodica

23.09.2010. 22:00
Proračun kao sveta vodica


Skupštinari Zadarske  županije danas su umalo ekspresno završili svoju 11. sjednicu, da u međuvremenu na dnevni red nije stavljen Prijedlog mišljenja o interesu Republike Hrvatske za izgradnu igrališta za golf s pripadajućim sadržajima „Baštijunski brig”. Oporbeni vijećnici SDP-a, posebice Renata Sabljar Dračevac, zamjerili su najprije da nisu imali vremena niti proučiti prijedlog, a njenom kolegi Svetku Šariću nikako nije bilo jasno kako se to ide u izgradnju golf igrališta, a u županiji nema niti jednog hotela s pet zvijezdica.
Od tad, rasprava se povela u pravcu kakva je bila i saborska rasprava o zakonu o golfu. Oporba iz SDP-a ponovno je spomenula da je izgradnja ovakvih igrališta s pratećim vilama, samo paravan za apartmanizaciju. Golf je otvorio ponovno pitanje „ukidanja kmetstva” i to izrijekom Svetka Šarića da je unatoč njenoj brutalnost, on veliki pobornik Francuske revolucije. To je izrečeno budući da se Prijedlogom kaže da se na golf igralištima potražuju samo radnici niže stručne spreme, nosači, polijevači, vrtlari, aludirajući time da se stvara neka nova vrsta plemstva i klase kmetova. Dražena Pericu pak brine velika zasoljenost voda na području Vranskog jezera. Po njemu, zelena trava igrališta „žderačica” vode čija bi eksploatacija možebitno ugrozila cijeli eko-sustav. Zasoljena voda nalazi se tek na koji metar ispod površine, te bi po Perici nju trebalo dovoziti s neke druge lokacije. Stoga bi, kaže ovaj vijećnik, trebalo napraviti dodatnu studiju o vodi na igralištu Baštijunski Brig.
Antun Zoran Savić iz HDZ-a kazao je da je ovaj istup oporbe klasičan primjer antipoduzetništva. Štoviše, za njega je to miješanje u detalje koje ne određuje županijska skupština, nego pravovaljana dokumentacija potrebna za Potvrdu glavnog projekta koja se prilaže nadležnom upravnom odijelu za izdavanje ovakvih isprava koje kasnije vrednuje Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva.
Njegov kolega Željko Lončar misli da ne bi trebalo gušiti ovaj projekt budući da investitor već ima lokacijsku dozvolu, koju je priložio prijedlogu kojeg izglasavaju vijećnici. Župan Stipe Zrilić se ispričao zbog hitne procedure kojoj inače nije pobornik, rekavši da županijski vijećnici odlučuju o imovinskom aspektu cijele priče oko Baštijunskog Briga.  Dodao je da je voda obrađena u postojećoj studiji kroz mišljenje Hrvatskih voda, ali je Perica rekao da je kompetencija Hrvatskoh voda dobro uzdrmana poplavama posljednjih dana.
To nije omelo župana Zrilića koji je dodao da je Županija u pregovorima s Hrvatskim vodama za projekt navodnjavanja velik 2.200 ha u neposrednoj blizini, gdje će se istaržiti mogućnost spajanja i na buduće golf terene Baštijunskog Briga.
Realizacija županijskog proračuna podbacila je za oko 7 milijuna kuna, najviše na poziciji kapitalnih pomoći ili na prihodu sredstava koja dolaze iz države. Tako su u prvih šest mjeseci ove godine prihodi iznosili 65,5 milijuna kuna, a rashodi 57,4. Tako su, rekla je predsjednica matičnog odbora Grozdana Perić iz HDZ-a, prihodi podbacili za 34,4, a rashodi za 30 posto od izvorno planiranih, a ne od nedavno rebalansiranih sredstava iz županijskog proračuna.
Uz slabu realizaciju po stavkama, za oporbu je bilo vrlo čudno da je najprije donesen rebalans, a tek onda izvještaj o realizaciji proračunskih sredstava. Renatu Sabljar Dračevac najviše brinu nenaplaćenih 10 milijuna kuna. Radoslva Bobanović iz HDZ-a objasnio joj je da se ovdje radi o dugovanju, u najvećem broju, u iznosima od 5, 10, 20 ili 100 kn koje za županiju ubire Porezna uprva. Jednostavno, radi se o dugu koji se godinama nije mogao naplatiti jer su dužnici ili umrli, ili su promijenili mjesto zbivanja. Uglavnom, Svetko Šarić je istaknuo zadovoljstvo što proračun nije pokazao minus, ali ga je „krstio” svetom vodicom. „Ovaj proračun je kao sveta vodica. Niti kome koristi, niti kome šteti, rekao je između ostalog županijski vijećnik SDP-a.