Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvorenje nove škole u studenom

23.09.2011. 22:00
Otvorenje nove škole u studenom


U tijeku su radovi na uređenju okoliša škole i pristupnog puta sa sjeveroistočne strane škole. Građevinski strojevi su u punom pogonu, a radnici između ostalog postavljaju betonske rubnike, kaže Pedisić, dodajući da će se škola otvoriti najkasnije do polovine studenoga


Desetljećima nedosanjan san brojnih žitelja općine Sv. Filip i Jakov nakon godinu-dvije kašnjenja napokon je pred ostvarenjem. Filipjanski i učenici pripadajućih područnih škola kao i svi žitelji općine dobit će modernu trodijelnu sportsku dvoranu i novu zgradu osnovne škole, objekte vrijedne preko 40 milijuna kuna.
Pet godina od temeljca
– Otvaranje školskih vrata očekujemo najkasnije do polovine studenoga, najavljuje načelnik Igor Pedisić otvaranje toliko očekivanih školskih objekata.
U povodu Dana Općine i blagdana njihova nebeskog zaštitnika Svetoga Roka još su prije pet godina 16. kolovoza 2006. kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole i sportske dvorane zajednički postavili ministar Božidar Kalmeta te sad svi bivši, župan Ivo Grbić, saborski zastupnik Šime Prtenjača, ravnatelj osnovne škole Ivan Soch i općinski načelnik Marin Colić.
– U tijeku su radovi na uređenju okoliša škole i pristupnog puta sa sjeveroistočne strane škole. Građevinski strojevi su u punom pogonu, a radnici između ostalog postavljaju betonske rubnike, kaže Pedisić, dodajući da su dosadašnje sveobuhvatne sanacije područnih škola, izgradnja nove škole i sportske dvorane, ustrojavanje sportskih i kulturnih sadržaja među prioritetnim općinskim zadaćama koje doprinose suvremenom obrazovnom sustavu u Sv. Filipu i Jakovu.
Kao i brojne druge dvorane i školske zgrade u Zadarskoj županiji i ova se gradila u sklopu programa CEB 5 Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. U izgradnju škole i dvorane te opremanje do sada je utrošeno više od 40 milijuna kuna, a općina je sudjelovala s oko 10 milijuna kuna.
Deset učionica
– Nova škola i dvorana izgrađene su na 20 tisuća metara četvornih. Moderna škola, prizemlje i kat planirana je za 480 učenika koji će nastavu pohađati u deset suvremeno opremljenih učionica. U dvorištu škole još će biti izgrađeno i višenamjensko asfaltno igralište, navodi Pedisić dodajući da je po projektu zagrebačke tvrtke Arhitektonski studio izvođač radova bila Projektgradnja d.d. iz Slavonskog Broda.
– Sportska dvorana je neto površine od 1.877 metara čretvornih. Dvorana zapravo ima tri dijela, što će omogućiti da se u isto vrijeme prostor podijeli za više sportskih aktivnosti, kao što su košarka, rukomet, mali nogomet, odbojka i drugo. Tu su, naravno, planirani i svi sadržaji potrebni za sportska natjecanja i treninge školske djece, sportaša i rekreativaca, nabraja Pedisić.
U novu školu će za mjesec-dva krenuti učenici iz ukupno 12 razreda filipjanske matične škole. Od toga su četiri odjeljenja Filipjanaca od prvog do četvrtog razreda i osam zajedničkih, od petog do osmog razreda.
– Kako je u novoj školi deset učionica, a imamo 12 razreda, najvjerojatnije će mali Filipjanci u školu ići u međusmjeni, govori ravnateljica Škole Sv. Filip i Jakov Katica Eškinja.
Izgradnji nove škole u Sv. Filipu i Jakovu pristupilo se zato što je postojeća škola stara 80 godina i ne zadovoljava potrebe suvremenog školstva.
– Matična škola sa četiri područne u Turnju, Sv. Petru, Sikovu i Raštanima Donjim ima ukupno 357 učenika. Od toga 250 učenika ide u matičnu, a preostali učenici u četiri područne škole, kaže Katica Eškinja, ravnateljica škole koja ove godine obilježava čak 150 godina školstva (1861. – 2011.).