Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sklopljen 30-godišnji ugovor o isporuci ekološkog gnojiva

23.09.2011. 22:00
Sklopljen 30-godišnji ugovor o isporuci ekološkog gnojiva


U tijeku je finaliziranje pregovora s Maraskom o izvozu sokova u bočicama


Ahmed Gamal, generalni direktor internacionalne egipatske firme “Adam’s paradise” potpisao je jučer sa zadarskom tvrtkom Telluris Medin ugovor o plasmanu cjelokupne količine ekološkog gnojiva dobivenog radom crvene kalifornijske gliste u trajanju od 30 godina. To je izvan svih očekivanja, kazala je Hana Medin, dodajući kako će i drugi ugovori s hrvatskim tvrtkama, osim s Eko rosa, čiji izaslanici su posljednjih dana dogovarali suradnju s Gamalom, biti potpisani na dugoročno razdoblje od 15 do 25 godina.
– S obzirom da se tu radi o firmama koje su pokazale smisao za širenjem proizvodnje, mislim da neće biti problema, jer će se zbog narudžbi velikih količina spajati više tvrtki. Što se tiče samog gnojiva, mi smo prisutni u cijeloj Jugoistočnoj Europi, imamo svoje kooperante i imamo velike količine koje su spremne za izvoz u svakom trenutku, pojasnila je Medin.
Suradnja je dogovorena s tvrtkom Dinos (kava) te koprivničkom tvrtkom Dm trade (drvo), s kojima se ide odmah u izvoz.
U tijeku je finaliziranje pregovora s Maraskom vezano za izvoz sokova u bočicama. U sljedećih deset dana napravit će se tzv. “studija vidljivosti”, nakon čega će Gamal poslati svoj prijedlog za narudžbu. Početni dogovor je da se Marasci šalje repromaterijal, odnosno naranče, nakon čega će od zadarske tvornice preuzeti sokove, pojasnila je Medin. Potpisan je i ugovor za izvoz energetskog pića Broker sa zagrebačkom tvrtkom Eko rosa, a zadovoljni su i s dogovorom s Jadran ribom. Velik uspjeh za Zadar je i potpisivanje ugovora sa zagrebačkom turističkom agencijom Attos, koja će sve arapske turiste upućivati prema Zadru.
– Nuđene su mu različite hrvatske destinacije, no Ahmed Gamal je inzistirao na tome da to ne bude nijedan drugi grad nego Zadar, kazala je Medin dodajući kako će prve ture arapskih turista iz UAE, Tunisa, Katara, Jemena, Sudana i drugih zemalja krenuti već za mjesec dana.