Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Četvrtim mjestom do kluba najboljih

Autor: Andrija Prović

23.09.2012. 22:00
Četvrtim mjestom do kluba najboljih

Foto: Vedran SITNICA



Odlučivao je jedan plov, koji je jedren po novom sustavu natjecanja i u kojem sve prethodno ostvareno više nije bilo važno. Mogli smo osvojiti zlato, ali i drvenu medalju s kojom smo se na kraju zadovoljili – Petar Cupać


Konačno odmor! Bila je ovo jedna od napornijih i dužih sezona, no završila je uspjehom i sada uživamo u slobodnom vremenu – reći će jedriličari Uskoka Pavle Kostov i  Petar Cupać. Nastupe u 2012. zadarski je dvojac u klasi 49er priveo kraju na talijanskom jezeru Garda, gdje je na Europskom prvenstvu doplovio do četvrtog mjesta i najboljeg hrvatskog rezultata u ovoj disciplini. Kostov i Cupać tako su nakon regata Svjetskog kupa, Svjetskog prvenstva u Zadru i Olimpijade u Londonu odradili i posljednje veliko natjecanje iz ovogodišnjeg kalendara, a koliko su zadovoljni ostvarenim, kako je bilo jedriti po novim pravilima, te čemu se nadaju u 2013. neka su od pitanja koja smo im postavili.
Korak do postolja
Prvo je, očekivano, vezano uz Europsko prvenstvo, na koje će se Kostov osvrnuti riječima:
– Četvrto mjesto – naš najbolji rezultat u 49er-u – došlo je na kraju četverogodišnjeg ciklusa u koji smo uložili zaista golem trud. Nismo bili zadovoljni prijašnjim plasmanima u sezoni, tako da smo na jezero Garda stigli sa željom da na najbolji način zaključimo priču. Iako nismo osvojili medalju, drago mi je da smo pokazali da se možemo nositi s najboljima u klasi. I ovo je vrijedan rezultat s kojim možemo biti zadovoljni.
Neposredno nakon EP-a Cupać je izjavio kako su “u jednu ruku sretni, a u jednu nesretni plasmanom”. Jesu li njegovi dojmovi i dalje isti?
– Još je uvijek sve “friško” i vrtim po glavi jesmo li mogli i bolje od ovog. Odlučivao je jedan plov, koji je jedren po novom sustavu natjecanja i u kojem sve prethodno ostvareno više nije bilo važno. Mogli smo osvojiti zlato, ali i drvenu medalju s kojom smo se na kraju zadovoljili. Jedrili smo odlično cijelu regatu, da bi u finalu zbog kaznenog okreta ostali bez mjesta na postolju. Željeli smo otići do kraja – do zlata, pa sam zato djelomično razočaran.
Iako u Riva del Gardi, kaže Kostov, nisu nastupili svi najbolji predstavnici klase, konkurencija je i dalje bila zahtjevna, a mjesto u vrhu nije bilo nimalo lako izboriti.
– Od prvih 15 posada nedostajalo je četiri – pet najboljih. Razlog je što je Europsko prvenstvo održano nakon Olimpijade, ali svejedno se okupilo 60-ak posada, odreda kvalitetnih. Konkurencija je, rekao bih, bila nešto slabija, ali i dalje jaka.
Ista igra, nova pravila
Je li novi format natjecanja, premijerno uveden na EP-u klase 49er, olakšao ili otežao jedriličarima? Kako je to izgledalo na regatnim poljima?
Cupać: S obzirom da je 49er najmlađa i najatraktivnija klasa, Međunarodna jedriličarska organizacija odlučila je uvesti nova pravila kako bi ovaj sport približila publici i medijima. Na primjer, regatno polje u završnici je omeđeno plutačama i ne smije se jedriti van zadanih granica, dok najboljih 29 posada u posljednja dva dana finala ponovno kreće iz početka, ne prenoseći prethodno osvojene bodove. Najprije se natječu posade od 29. do 22. mjesta: osam 49er-a jedri tri plova te najbolje plasirani prelazi u skupinu od 22. do 15. mjesta i tako do osam posljednjih posada. Tih prvih osam kasnije jedri za veliko finale, tj. za ulazak među četiri i borbu za odličja. Uzbudljivo je i dinamično, jedri se s puno manevara, no nova pravila ograničavaju sudionike. Trebalo se najednom adaptirati na nov, izmijenjen sustav.
Što je jedrenje dobilo, a što izgubilo novim formatom natjecanja?
Cupać: Svi koji su gledali rekli su da su oduševljeni, posebno velikim finalom koje traje svega 15 minuta i izuzetno je uzbudljivo. Jedrenje je tako na dobitku, ali ono je takav sport da iziskuje više kvalitetnih nastupa kako bi jedna posada pokazala da je uistinu najbolja. Tako je bilo do sada, dok je po novim pravilima u “final raceu” ulog prevelik i odluka pada neovisno o prethodnim rezultatima. Iako i u drugim sportovima o odličjima u finalu odlučuje osam sudionika, nadam se da će, nakon što se saberu dojmovi i pregledaju snimke s ove regate, doći do odluke da se na kraju jedre dva ili tri plova. Podijeljenog sam mišljenja, premda bit jedrenja je u uživanju.
Kostov: Na ovaj način imaš više šanse za osvojiti medalju, ali isto tako jedna te pogreška može koštati medalje i svog ranije uloženog truda. Jedriličari su izgubili, ali ako će ovaj format privući sponzore i veći broj publike bit ćemo na dobrom putu. Rekao bih da smo trenutačno zadovoljni i nezadovoljni novim pravilima.
Pogled prema Riju
Kako biste ocijenili cjelokupnu sezonu?
Cupać: Sezona je bila dosta naporna. Vremena za odmor nismo imali jer smo nakon Svjetskog prvenstva u Perthu, u prosincu prošle godine, trenirali kako bismo ulovili normu za Olimpijadu. Uspjeli smo, ali su odmah zatim krenule pripreme za predstojeće regate i London. Praktički smo pune dvije godine u pogonu. Ostvarenim rezultatima i nismo previše zadovoljni, ali raspoloženje nam je popravilo četvrto mjesto s Europskog prvenstva.
Kostov: Zato sada jedva čekamo da krene nova sezona. Sa 17. mjestom u Londonu nismo bili oduševljeni: isti smo rezultat imali i u Pekingu 2008., pa smo četiri godine kasnije očekivali napredak. Na pripremnim regatama u Weymouthu redovito smo bili među najboljih pet, te smo se sukladno tome nadali barem mjestu među prvih 10 posada. No, Olimpijada se još jednom pokazala kao specifično natjecanje, a sigurno nije pomogla ni Petrova ozljeda samo dva mjeseca pred odlazak u London.
Pred vama je novi olimpijski ciklus. Kakvi su planovi?
Kostov: Prva regata Svjetskog kupa očekuje nas u ožujku. Do tada ćemo održavati formu u teretani te, kada dođe vrijeme, krenuti s ozbiljnijim pripremama. Kako vrijeme bude odmicalo pojačavat ćemo intenzitet jer već nas 2014. očekuje borba za olimpijske norme. Nastupe na europskim i svjetskim prvenstvima, i sve ono što ide uz njih, ne treba posebno naglašavati.
S 32 godine Petar Cupać je u najboljim jedriličarskim godinama, no Igre u Riju 2016. za njega vjerojatno predstavljaju posljednju priliku za ostvarenje olimpijskog sna. Radi li se o posebnom motivu?
Cupać: Olimpijada je uvijek poseban motiv, no najprije se trebamo dobro odmoriti. Neka se vrati želja za povratkom u brod. Četiri godine su dugo i zato trebamo ići korak po korak. Bilo bi sjajno kada bih 2016. u Riju okrunio karijeru, a nakon toga ćemo vidjeti.
Je li dogodine vrijeme da uzmete medalju s velikog natjecanja, europskog ili svjetskog prvenstva?
Kostov: Tome se nadamo već neko vrijeme (smijeh). Uz kvalitetan rad dosta se toga treba poklopiti za medalju, konkurencija u 49er-u sve je jača iz godine u godinu, uveden je i novi sustav natjecanja, no nadamo se da će nas poslužiti sreća, odnosno da ćemo svojim nastupima dogodine zaslužiti jedno od postolja.
Cupać: Uvijek sanjamo medalju. To nam je cilj otkad smo krenuli zajedno jedriti. Do sada smo bili blizu – vrtjeli se tu negdje, pa se zaista nadam da ćemo uspjeti napraviti i taj korak naprijed.


Ekstremni sportovi i Jimi Hendrix




Slobodno vrijeme do početka priprema za novu sezonu Pavle Kostov iskoristit će za uživanje u ekstremnim sportovima, posebice u kitesurfingu za koji kaže da je sjajan oblik zabave te da mu omogućava da i dalje ostane na moru. Cupać, s druge strane, ima drugačije afinitete, a njegovi hobiji dolaze na red nakon vremena provedenog s obitelji.
– Uskoro ćemo dobiti još jednu prinovu, što će značiti da neću imati previše vremena za hobije. Ali, kada budem u prilici ponovno ću uzeti gitaru u ruke i pokušati “skinuti” nešto iz Hendrixova ili repertoara starih bluesmana – upoznaje nas Cupać.


Klasni jedriličari s klasnim iskustvom


Kostov i Cupać u 49er su sjeli u listopadu 2006., a do tada su kao predstavnici drugih klasa već nanizali vrhunske rezultate. Pavle je 2004. bio europski prvak u klasi 420, dok je Petar 2000. bio četvrti na Svjetskom prvenstvu klase Laser Radial. Nakon toga je prešao u klasu 470 u kojoj je na SP 2004. stigao do osmog mjesta, te ujedno nastupio na Olimpijskim igrama u Ateni. Poslije OI 2004. Kostov i Cupać počeli su zajedno jedriti, najprije u 470, potom u jedriličarskoj “formuli 1”.