Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za liječenje djevojčice skupljeno oko 2,2 milijuna kuna!

Autor: Suzana Bandić

23.09.2012. 22:00
Za liječenje djevojčice skupljeno oko 2,2 milijuna kuna!

Foto: Zvonko KUCELIN



Sićušna djevojčica teška svega 16 kilograma svojim je nevinim dječjim pogledom i čarobnim osmijehom osvojila srca svojih sugrađana koji su se odmah odazvali akciji. Novac za liječenje malene Zadranke prikupljao se u kafićima, restoranima, trgovinama, dječjim vrtićima i školama, a pojedinačnim uplatama pridružile su se i brojne tvrtke, sportaši i poduzetnici


Humanitarna akcija za prikupljanje pomoći za malenu djevojčicu Stephanie Milda, oboljelu od opake Arnold-Chiari malformacije, koja je prije nekoliko dana pokrenuta u Zadru a potom se proširila diljem Hrvatske – uspjela je! Iako se u početku i organizatorima, a i obitelji petogodišnje Stephanie svota od 300 tisuća američkih dolara koliko je trebalo prikupiti da bi obitelj dobila vizu i odvela dijete na operaciju u Chicago činila nedostižnom, do danas je ipak prikupljena. Na posebnom žiro-računu u subotu ujutro bilo je oko 2,2 milijuna kuna, a danas se očekuju još neke uplate od akcija održanih tijekom vikenda.
Sićušna djevojčica teška svega 16 kilograma svojim je nevinim dječjim pogledom i čarobnim osmijehom osvojila srca svojih sugrađana koji su se odmah odazvali akciji. Novac za liječenje malene Zadranke prikupljao se u kafićima, restoranima, trgovinama, dječjim vrtićima i školama, a pojedinačnim uplatama pridružile su se i brojne tvrtke, sportaši i poduzetnici. Prvi među sportašima s iznosom od 10 tisuća eura priključio se dinamovac u dresu njemačkog Bayerna Mario Mandžukić, a odmah sutradan i najpoznatiji zadarski nogometaš u dresu madridskog Reala Luka Modrić. Od prodanih ulaznica za koncert u Višnjiku prikupljeno je 280 tisuća kuna, od kojih je, nakon plaćenih troškova, djevojčici na račun uplaćeno 260 tisuća kuna. Bio je to koncert za pamćenje na kojemu su kao nikada do sada prodane sve ulaznice, te se sjedalo više tražilo već sat vremena prije početka glazbenog spektakla. No osim prihoda od prodaje ulaznica, nekoliko tisuća kuna skupilo se i od donacija izvođača koji su i osobno imali prilike upoznati Stephanie. Još uvijek se ne zna točan iznos koji su građani uplatili kupujući “kartu života”, no svakako je u cjelokupnom iznosu on bitna stavka. Taj projekt izrealizirali su zadarski sportaši i navijači koji su ujedno bili i nositelji nekoliko akcija na frekventnim gradskim lokacijama od Narodnog trga, Kalelarge, Rive, Podrava suncu i slično.
No, u cijeloj ovoj priči gdje se ljudskost, pomaganje i suosjećanje naših građana pokazalo u najboljem svjetlu, ključnu ulogu odigrali su Danijel Švenda, Zagrepčanin koji je od samog početka sudjelovao u humanitarnoj akciji kao PR kampanje. Švenda je osmislio slogan “Samo želim biti zdrava” i plakate s fotografijom djevojčice sa svojim najdražim crtanim likom – Hallo Kitty. Osim njega, uz roditelje Anitu i Ivicu tijekom cijele akcije bili su i Tomislav Žmikić Žmike, prijatelj obitelji te organizator koncerta na Višnjiku i predsjednik kulturno-zabavne udruge Zara, Vlatko Štrbac. Osim koncerta, ovaj humanitarac posredovao je i kod nekih hrvatskih poduzetnika da i oni svojim donacijama pomognu petogodišnjoj Zadranki kako bi imala priliku za normalno odrastanje bez boli jednako kao i svi njezini zdravi vršnjaci. Rezultati tih pregovora očekuju se danas i sutra, a očitovat će se na žiro-računu namijenjenom isključivo za potrebe liječenja djevojčice u inozemstvu jer potrebnu pomoć u Hrvatskoj ne može dobiti. Iako operativni zahvat kojem je dijete proljetos podvrgnuto u Zagrebu nije rezultirao potpunim uspjehom, financiranje drugog, nužno joj potrebnog s obzirom na to da su se simptomi bolesti vratili, HZZO ipak nije odobrio. Naprotiv, oni su roditeljima i pismenim putem 19. rujna uputili odbijenicu.
Zahvaljujući dobrim ljudima kojih u našem gradu i zemlji očito ima dovoljno, novac je prikupljen i djevojčica će otputovati na operaciju zakazanu za 27. rujna u Chicagu kod specijalista za Arnold-Chiari malformacije, dr. Davida Frama. U pratnji svojih roditelja i tri godine starije sestrice Melanie, Stephanie će sa zagrebačkog Plesa poletjeti u utorak preko oceana. Stoga preostaje još poželjeti joj svu sreću na putu i u ovoj najvažnijoj utakmici života.


U Arsenalu prikupljeno 34,275 kuna




Od prodaje ulaznica za koncert u Arsenalu koji je održan u petak navečer prikupljeno je oko 29 tisuća kuna. Prodano je, naime, 1185 karata po cijeni od 25 kuna. No osim ulaznica, na ulazu su prodavane i “Karte života” pa je tijekom večeri prikupljeno još novca što je u konačnici iznosilo 34,275 kuna. Tvrtka Ilirija d.d. u akciju se uključila doniravši piće pa se i od prodaje na šanku na koncu za Stephanien račun skupilo oko 15 tisuća kuna. Zanimljivo je spomenuti kako je sve to mahom zasluga mlađe populacije Zadrana koji su došli tu večer zabaviti se na koncertu Sexymotherfuckersa, Postolar tripera i Dirty Harryja.


Zadarski vinari uplatili 7,511 kuna


Vinari Zadarske županije, članovi udruge Vina Liburna prodali su svih 200-tinjak botelja vina u akciji prikupljanja pomoći za malu Stephanie, a kupci su naravno bili dobri ljudi – Zadrani.
Sva su vina prodavana po cijeni od 50 kuna, a boteljice od dva decilitra (Vina De Georgiis) po 20 kuna.
Za štandom su bili dopredsjednik Udruge vinara Željko Vrsaljko i kolega mu Mladen Anić, a pomogli smo eto i mi iz Zadarskog lista jer treba reći da je dio vinara istovremeno bio u Zagrebu na Velesajmu, a dio bogme i u vinogradima i podrumima. Većina kupaca – Zadrani, i konstatacija:
– Ma dajte kad je za malu.
Potom pitanja – čije je, kakvo je i sl. Prilika da se i Zadranima kaže riječ, dvije o ovdašnjim vinima, predstavi uspjehe, istaknu Crljenak, Maraština, pojedini vinari…
Vina su u akciju donirali Sveučilište u Zadru (Cuvee Piket i Kuvee Baštica), Figurica (Mladen Anić – Syrah, Crljenak, Maraština), Željko Vrsaljko (Nadinska rana i Cuvee), De Georgiis (Damir Jurjević novost pakiranja po 2 dl razne vrste), PZ MasVin (Bobanović, Uzelac, Zagorac.., svoj Muškat žuti – poluslatki), Vina otoka Paga (Denis Rako – Chardonay), Božo Bačić (Asseria), Šime Škaulj, Zlatko Kaštelanac..
Bilo je tu pregršt vina nagrađivanih na natjecanjima, sva redom s oznakama vrhunskih ili kvalitetnih vina, mnoga još nedovoljno poznata, ali i mnoga znana Zadranima.
Iz razgovora s kupcima može se ipak zaključiti kako je priča o kakvoći pa i izvrsnosti ovdašnjih vina, konačno došla i do uha Zadrana stvarajući i jedan osjećaj lokalpatriotskog ponosa. Što će ubuduće biti neophodno za nastavak uspješne priče.
 – Dobro je činiti dobro – naš je moto, kao i ogromnog broja Zadrana koji ovih dana na raznorazne načine prikupljaju pomoć za malu Stephanie. To je ono što možemo i trebamo učiniti, i mi smo kao vinari to prepoznali, kazao nam je Željko Vrsaljko.
Oko 150-200, s onim “malima” i nešto više, botelja planulo je prije predviđenog završetka akcije, novac pobrojan – 7,511 kuna, i uplaćen na žiro-račun za Stephanie.
D.M.