Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Posao s aromatičnim biljem miriše na uspjeh

23.09.2013. 22:00
Posao s aromatičnim biljem miriše na uspjeh


Od kraja kolovoza u skladištu prve i jedine destilerije za preradu aromatičnog bilja u Zadarskoj županiji, koju je početkom ljeta u Galovcu otvorio Hrvoje Šimić iz Zlatar Bistrice, nema više ni grama smilja koji su puna dva ljetna mjeseca donosili berači od Jasenica do splitskog zaleđa. Utihnuo je i pogon, a kotlovi se spremaju za nastavak sezone koja počinje 1. listopada i trajat će do Božića.
– Berači su već nestrpljivi, svaki dan dolaze i pitaju kada ćemo ponovno početi raditi. Mnogi ne znaju da se smilje bere dvaput godišnje. Jesenska je berba nešto slabija, dosta ovisi o vremenskim prilikama, ali i o tome kako se bralo ljeti, je li se biljke čupalo s korijenom ili se cvijet pažljivo kidao, kaže kemičar Hrvoje Šimić, koji se zbog aromatičnog bilja iz Hrvatskog zagorja preselio u Galovac. Godinama je otkupljenu robu kamionima prevozio u Zagorje, a kad je shvatio da su troškovi prijevoza opasno zaprijetili cjelokupnoj zaradi, destileriju je preselio u zadarsko zaleđe. I, kaže, nije požalio.
Zadovoljan je kako su ga prihvatili Galovčani, zadovoljan je i poslovnim rezultatima, a svojevrsno je priznanje dobio i od struke. Nedavno su ga posjetili predstavnici Svjetske federacije proizvođača eteričnih ulja i pozvali da sljedeće godine u Rimu održi predavanje o branju i preradi aromatičnog bilja u Dalmaciji.
– Preseljenje destilerije nije donijelo korist samo mojoj obitelji, u posao oko branja smilja ovog je ljeta bilo uključeno 120 obitelji, većina će ih i sada brati smilje bez obzira na to što će otkupna cijena biti niža.