Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Skydiving, ribolov, penjanje, safari i kajaking aduti postsezone

23.09.2016. 22:00
Skydiving, ribolov, penjanje, safari i kajaking aduti postsezone


Odavno je postalo jasno kako turizam ne može počivati i razvijati se isključivo na suncu i moru, profil gostiju se mijenja, traži se doživljaj destinacije uz aktivni odmor
vanturistička turistička ponuda za goste koji traže aktivni odmor, a ne samo sunce i more, raste iz godine u godinu. Dio te ponude predstavljen je jučer na Forumu u sklopu Adventure sajma. Iako je špica turističke sezone završila, postsezona je nadmašila sva očekivanja turističkih djelatnika, stoga je organizacija Adventure sajma u ovo doba bila pun pogodak kako bi se brojnim gostima, koji su još uvijek u našem gradu, prezentirala raznovrsna ponuda i različiti sadržaji koji se nude u zadarskoj regiji.
Nešto manji broj izlagača u odnosu na prošlogodišnji sajam nije puno utjecao na bogatstvo ponude. Paintball, adventure parkovi, ronjenje, jedrenje, ribolov, kajakiranje Zrmanjom, jednodnevni izleti na Kornate, Paklenicu, Plitvička jezera, slapove Krke, jahanje, foto safari, ture po Velebitu, posjet Modrič špilji, otkrivanje Zadra iz zraka, šetnje vinogradima, maslinicima, sve popularnije biciklističke rute kroz prekrasni pejzaž, tek su dio ponude avanturističkog turizma za koju gosti željni aktivnog odmora i doživljaja sve češće pitaju.
Adventure park u Kožinu rezerviran je za zaljubljenike u adrenalinske sportove, poput paintballa, a odnedavno u ponudi imaju vožnju quadovima. Da je interes za ove atrakcije izniman potvrđuje i djelatnik Adventure parka koji kaže kako rade tijekom cijele godine.
– Iz godine u godinu interes raste, a nažalost, imamo 95 posto stranaca, pretežno Nijemci, domaćih gotovo da i nema. Još uvijek je u Parku velika gužva, ovaj i sljedeći vikend nemoguće je dobiti slobodni termin. Zimi radimo od vikenda do vikenda, a ljeti radimo cijeli tjedan, dodaje.
Na štandovima se predstavilo i nekoliko turističkih agencija koje su odavno prepoznale atraktivnost ovakve ponude. Agencija Zara Adventure nudi hajking ture, velebitske ture, izlete u nacionalne parkove, ali i obilazak Modrič špilje, koja je prikladna za posjet tijekom čitave godine.
Terra travel agencija predstavila se pak s nešto drugačijom izleta na Kornate i u Telašćicu.
– Razlikujemo se od ostalih jer u svojoj ponudi imamo jedrenje i ribolov u zadarskom akvatoriju u sklopu posjeta Nacionalnom parku Kornati i Parku prirode Telašćica, kazala je Nives Mašina.
Mašina ističe kako rezervacije ove godine imaju sve do studenog što smatra odličnim, a kako je jedrenje, zahvaljujući i našim zlatnim olimpijcima, sve popularniji sport u Zadru, nema sumnje kako će želja za ovakvim izletima biti sve više u budućnosti.
Sve traženiji je i skydiving koji pruža mogućnost upoznavanja Zadra i okolice iz zraka.
– Osim skydivinga u ponudi je i kajaking, skakanje s padobranom, rafting, jeep safari, hajking itd. Najveći interes i dalje je za obilazak nacionalnih parkova Plitvice i Krke, ali sve su traženiji i zanimljiviji adrenalinski sportovi. Doduše, i cijenom su nešto skuplji pa su za biranu skupinu ljudi i naravno, za zaljubljenike u takve sportove.