Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadarskoj županiji 408 slučajeva ozljeda na radu

23.09.2016. 22:00
U Zadarskoj županiji 408 slučajeva ozljeda na radu


Stop ozljedama na radu, naziv je kampanje koja je jučer u Zadru počela postavljanjem štanda na Narodnom trgu. Riječ je o nacionalnoj kampanji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, a provedbom se namjerava utjecati na smanjivanje broja ozljeda u naredne tri godine.
– U Zadru zapravo predstavljamo dvije kampanje. Prva je kampanja Europske agencije za zaštitu na radu ‘Zdrava mjesta rada za sve uzraste’ koja traje ovu i sljedeću godinu, a čiji je cilj promicanje održivog rada i zdravog starenja od samog početka radnog vijeka uz naglašavanje značaja prevencije tijekom cijelog radnog vijeka. U kampanji imamo holistički pristup, što znači da obuhvaćamo baš sve aspekte i potrebe radnika: uključujemo medicinu rada, educiramo poslodavce kako prilagoditi mjesta rada da se ne događaju nesreće na radu. Sve da bi bili aktivni tijekom i nakon radnog vijeka, rekla je Snježana Štefok voditeljica službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.
Štefok je komentirala paradoks da je u Hrvatskoj sve manje industrije, a sve više ozljeda na radu.
– Duži niz godina broj ozljeda na radu je u porastu i trend je nužno zaustaviti. U prošloj godini Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje evidentirao je 16.013 ozljeda na radu od čega je u Zadarskoj županiji zabilježeno ukupno 408 ozljeda, odnosno 2,55 posto od ukupnog broja ozljeda na radu u Republici Hrvatskoj. No u 2014. i 2015. imamo podjednaki broj nesreća na radu. To je poprilična brojka. Zato i lansiramo kampanju Stop ozljedama na radu, naglasila je. Za navedenu kampanju Zavod je izradio vodiče i druge materijale koje će tvrtke moći koristiti, kao što su Vodič za analizu ozljeda na radu s praktičnim primjerom analize ozljeda, Vodič za izradu procjene rizika, Vodič za izradu programa osposobljavanja s predloškom, Vodič za unutarnji nadzor stanja zaštite na radu, Vodič za izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu te Akcijski plan mjera i aktivnosti za unapređivanje zaštite na radu s praktičnim primjerom.