Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Važno probleme u govoru i komunikaciji uočiti što ranije

23.09.2016. 22:00
Važno  probleme u govoru i komunikaciji uočiti što ranije


Prema podacima Kabineta za ranu intervenciju iz 2015. godine u Zadarskoj županiji bilo je 200-tinjak obitelji čija djeca imaju teškoće u govoru i komunikaciji
Kako pomoći i ohrabriti djecu s komunikacijskim i govornim teškoćama bila je tema osmosatnog predavanja održanog jučer na zadarskom sveučilištu u sklopu projekta Foster Children Rights u okviru programa IPA 2012.
Predavanja i radionice bile su namijenjene roditeljima djece koja imaju teškoća u komunikacijskom govoru, a predavačice su tri logopedice sa velikim iskustvom u radu sa djecom sa teškoćama u govoru, Renata Rade, Zorana Dedić i Dragomila Lelas. Teme su bile rani razvoj komunikacije, jezik i govor, komunikacijske i motoričke igre, glazba i igra kao način za poticanje govora, strategije za poticanje komunikacije i govora. Edukativno predavanje polučilo je velik interes roditelja i ostalih sudionika, a kako saznajemo od organizatora oko 60-ak roditelja nazočilo je predavanjima i radionicama na kojima su prezentirani i video materijali, kao i vježbe koje potiču komunikaciju i govor.
– Na području Zadarske županije, prema podacima Kabineta za ranu intervenciju ima oko dvjestotinjak obitelji čija djeca, različite dobi, imaju poteškoća u komunikaciji i govoru. Iz razloga što su danas veće mogućnosti rada s takvom djecom, dostupni su i različiti oblici i metode rada, važno je za roditelje da probleme u govoru i komunikaciji uoče na vrijeme. Često roditelji znaju odgađati i čekati do treće godine djetetova života pa tada dođu i pitaju je li kasno. Nije, ali za dobrobit djeteta ako se s radom počne ranije do njegove treće godine puno toga se može napraviti, pojasnila je Lucija Božaić, jedna od sudionica projekta.
U Zadru ranije nisu bili dostupni oblici pomoći za djecu mlađu od tri godine, danas jesu što je i razlog više da se roditelji, čim primijete da njihovo dijete ne surađuje u komunikaciji kao i njegovi vršnjaci, obrate za pomoć.
– Roditelji se općenito teško snalaze ako dijete ima neke od komunikacijskih teškoća. Lutaju od jednih do drugih vježbi i teško dobivaju odgovarajući tretman za svoje dijete, naročito u nižoj dobi. Roditelji vide kako nešto nije u redu, a ne znaju kome se obratiti i kada, pojasnila je Božaić.
Kako se komunikacija prva razvija, a iz nje potječe govor i jezik, ako ona ne postoji teško se dolazi do drugih spoznaja.
– Neki od glavnih znakova poteškoća u komunikaciji su da dijete uopće ne pogledava svoju okolinu, ne odaziva se na svoje ime i jako teško razumije svrhu komunikacije, dodaje Božaić. Najavila je i kako će se u sklopu projekta Foster Children Rights održati i niz radionica na druge teme, poput promicanja i zaštite prava djece.
Radionica se provodi u suradnji s partnerima Društvom Naša djeca Zadar, Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Caritasom Zadarske nadbiskupije, Volonterskim centrom i Udrugom Maraškom. Vrijednost projekta iznosi 130 tisuća eura, a traje 18 mjeseci.