Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za energetsku učinkovitost Grad ima Akcijski plan!

23.09.2016. 22:00
Za energetsku učinkovitost Grad ima Akcijski plan!


I ove godine Grad Zadar od 26. rujna do 1. listopada organizira peti po redu Tjedan energetske učinkovitosti. Iz godine u godinu rastemo i vide se rezultati na svim razinama, od nacionalne pa tako i ove, naše lokalne zadarske. U povodu obilježavnja ovog Tjedna održat će se niz događanja s ciljem razvijanja svijesti o nužnosti učinkovitog korištenja energije kao i promocije energetski učinkovitih uređaja i korištenja obnovljivih izvora energije. Tematska predavanja i radionice biti će dostupni svoj zainteresiranoj javnosti, a predviđene su i radionice za djecu predškolske dobi u Dječjem vrtiću Radost područnim objektima Višnjik, Voštarnica i Vruljica te Dječjem vrtiću Sunce te njihovim područnim vrtićima Ciciban i Jazine – rekao je Darko Kasap pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra koji je jučer zajedno sa suradnicima, održao konferenciju za novinare.
– Tjedan završava u subotu, 1. listopada 2016. godine održavanjem Sajma energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na Forumu na kojem će se predstaviti vodeći proizvođači i tvrtke iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije putem demonstracijskih vozila i štandova s informativnim brošurama. Na sajmu će građani u okviru kampanje EU projekta CB-GREEN moći dobiti informacije o učinkovitom korištenju energije u vlastitom domu. Također, obitelji s djecom s područja Grada Zadra će u okviru EU projekta FIESTA moći zatražiti besplatno energetsko savjetovanje i energetsku analizu doma, dok će Zadarska županija, umirovljenicima i građanima slabijeg imovinskog stanja koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu s područja grada i Zadarske županije u okviru promicanja energetske učinkovitosti donirati štedne LED žarulje – dodao je pročelnik Kasap.
U okviru EU projekta CB-GREEN članovi EE tima Grada Zadra savjetovat će građane i o mogućnostima uštede energije i sufinanciranja mjera povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ostalim pitanjima iz područja energetske učinkovitosti.
– Na Simpoziju – Zašto graditi zeleno?- stručna i ostala zainteresirana javnost moći će doznati i kakvi se materijali te tehnologije koriste u zelenoj i održivoj gradnji, koje zakonske smjernice omogućavaju takvu vrstu gradnje te koje proizvode i usluge pritom koristiti.
– Ovaj peti po redu zadarski tjedan energetske učinkovitosti, odvija se usporedno s održavanjem Svjetskog tjedna zelene gradnje koji se ove godine održava od 26. rujna do 2. listopada pojasnila je Ana Bajlo, dodajući kako je World Green Building Week vodeći događaj globalnog pokreta zelene gradnje – kojeg organizira Svjetski savjet za zelenu gradnju na čelu s mrežom od 74 nacionalna savjeta za zelenu gradnju i njihovih 27 tisuća tvrtki, članica.
Inače, poanta Svjetskog tjedna zelene gradnje je podizanje svijesti o zelenim zgradama širom svijeta, naglašavajući kako su najučinkovitije sredstvo za postizanje niza ekoloških, društvenih i ekonomskih ciljeva, do rješavanja problema klimatskih promjena sa svrhom stvaranja održivih domova, poduzeća i zajednice – boljeg mjesta za ljude u kojem se igraju, žive i rade.
Osim niza radionica, posebno zanimljivo bit će i predavanje odnosno, predstavljanje Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Zadra za razdoblje 2017. – 2019. godine. Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, to je planski dokument, usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Zadra 4. kolovoza ove godine, s mjerama energetske učinkovitosti koje će Grad Zadar provoditi u naredne tri godine.