Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Navijači, operni pjevači

Autor: Željana Gardijan

23.10.2008. 22:00


Premijeru Ivi Sanaderu, koji je bio glavni junak nedavne saborske predstave o izglasavanju nepovjerenja Vladi, u moru negativnih kritika od strane SDP-a zaboravilo se ovih dana čestitati na sugestivnoj premijeri kada je u pitanju suvremeni teatar apsurda koji se već duže vrijeme odigrava između navijačkih izgrednika i institucija koje nemoćno sliježu ramenima kada je u pitanju utišavanje civilizacijski prevaziđenih pokliča iz doba NDH.
Premijer je, naime, nekoliko dana nakon utakmice Hrvatska – Andora, a poslije sjednice Predsjedništva HDZ-a po prvi puta jasno i glasno rekao kako navijači nisu operni pjevači.
Premda nije spominjao imena, on je “očitao lekciju” čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza iz čijeg je okrilja izmilila izjava kako se isti poklič ori i u operi “Nikola Šubić Zrinski”.
S obzirom da je u posljednje vrijeme uljuđeni premijer po Europi i svijetu morao slušati kritike na račun zbivanja na nogometnim tribinama, a i nasilje je općenito u porastu, izustio je ono što je javnosti ionako bilo jasno. Neprimjereno ponašanje navijačke manjine nema nikakve veze s operom. Uostalom teško je zamislivo da bi se ljubitelji opernog repertoara mogli pretvoriti u huligane, one koji potiču i šire nasilje, radeći u konačnici protiv svoga doma, svoje Hrvatske.
Osim toga, onaj dio navijača koji producira nerede i radi protiv sporta, radi i protiv onog dijela navijača koji se kao sportski zanesenjaci, ljubitelji nogometa boje da će morati napustiti tribine.
Iako je stanje na stadionima već od ranije neredima i tučama signaliziralo kako se nešto mora poduzeti, tek kada je atmosfera postala previše “vruća” krenulo se u akciju, a sada je sve puno teže. Tim više što slika na stadionima zasigurno nije samo odraz divljaštva manjeg dijela navijača, već se sve počelo poput užarene lave prelijevati kao ozbiljan sociološki fenomen, izbacivanje nagomilanog nezadovoljstva i bunta.
Uočavajući kako se prljanju sporta i Hrvatske kao sportski uspješne zemlje i one koja se opredijelila za europske civilizacijske stečevine, treba stati na kraj, u studenom u saborsku proceduru idu izmjene četiriju zakona u kojima se za izazivače nereda spremaju drastične mjere. Predviđeno je između ostalog i oduzimanje putovnica, što bi se, kako je upozoreno iz navijačkih udruga, moglo kositi s Ustavom i biti kršenje ljudskih prava, no to je, jednostavno spriječiti. Ukoliko se netko na utakmici ponaša kao čovjek nikako mu valjda neće oduzeti putovnicu i ugroziti ljudska prava.
Ukoliko bi se pokušala dublje analizirati pozadina navijačke atmosfere na nogometnim utakmicama sigurno bi se došlo do zaključka da velikom dijelu “grlatih” ne dopire do mozga ono što istiskuju iz glasnica, a utakmica je, zbog dugogodišnjeg prešutnog toleriranja odgovornih institucija nekima postala prilika da se dobro izviču na krive i nedužne, na sve moguće, jer je stadion na neki čudan i neobjašnjiv način postao arena u kojoj se može ono što se nigdje drugo ne može.
Antihuliganske mjere, po logici stvari trebao bi snažno poduprijeti i HNS jer je na kazne u posljednjih pet godina “bačeno” pet milijuna franaka, koji su, možda mogli, uz poklič humanosti, završiti za božićnice ili ubožnice.