Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otac silovao maloljetnu kćer najmanje godinu dana

Autor: Minja Gugić

23.10.2008. 22:00
Otac silovao maloljetnu kćer najmanje godinu dana


Na prijedlog tužitelja, suđenje je jučer odmah na početku zatvoreno za javnost zbog posebnog statusa žrtve te zaštite njezine privatnosti i obiteljskog života. No, uspjeli smo saznati kako se otac ne osjeća krivim za kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Svjedočila je i njegova supruga, a prema mišljenju vještaka psihijatrijske i psihologijske struke, Dubroja je ubrojiv
Nakon što je početkom srpnja ove godine, uhićen i pritvoren zbog sumnje da je bludničio i u više navrata, silovao svoju maloljetnu 16-godišnju kćer, jučer je na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru pred Sudsko vijeće kojim predsjedava Boris Radman, sjeo 36-godišnji Dragan Dubroja iz mjesta Tinj, na benkovačkom području.
No, s obzirom na to da je u pitanju poseban status žrtve te zaštita privatnosti i obiteljskog života maloljetne oštećenice i da se radi o kaznenom djelu silovanja, jučer je na prijedlog zamjenika županijskog državnog odvjetnika, odnosno tužitelja Slobodana Denone, suđenje odmah na početku zatvoreno za javnost, a sudac je izrijekom upozorio sve nazočne koji su ostali u sudnici da bi pratili raspravu, kako je bilo kakvo “curenje” informacija – kazneno djelo.
Tako su novinari morali odmah izaći iz sudnice prije početka suđenja. Ipak, neslužbenim smo kanalima uspjeli saznati da se optuženi Dubroja povodom optužnice koja mu se stavlja na teret izjasnio kako se ne osjeća krivim. Jučer je svjedočila i njegova supruga, a Sudsko je vijeće imalo prilike čuti i mišljenje sudskih vještaka psihijatrijske i psihologijske struke koji su Dragana Dubroju proglasili – ubrojivim.
Kako smo saznali, riječ je o obitelji teškog socijalnog statusa u kojoj je radio samo otac i to teške, fizičke poslove.
Kćer je počeo seksualno zlostavljati još dok je imala 15 godina, a djevojčica je navodno o svemu vodila dnevnik. Majka, prema našim saznanjima nije ništa znala, iako je naslućivala da se nešto čudno događa u odnosu između oca i kćeri koja je naposljetku ipak, oca prijavila policiji.
Nakon prijave i uhićenja, Dubroja je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Borisu Babiću gdje je gotovo dva sata iznosio svoju verziju “priče” u nazočnosti branitelja, Branimira Zorice.
Nakon saslušanja istražni sudac Babić, donio je rješenje o provedbi daljnje istrage i pritvorio ga zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a Dubroja je još uvijek u pritvoru gdje je dočekao i početak suđenja.
Tijekom istrage, sudac Babić je, među ostalim, zatražio psihijatrijsko vještačenje Dragana Dubroje, ali je zasigurno vještačenju stručnjaka, odnosno vještaka medicinske, ali i psihijatrijske te psihologijske struke bila podvrgnuta i djevojčica.
Neslužbeno smo saznali kako je riječ ne samo o obitelji teškog socijalnog statusa, već i o disfunkcionalnoj obitelji s mnogim problemima. Djevojčica jučer nije svjedočila.
Suđenje se nastavlja.