Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sin Kali I

Autor:

23.10.2008. 22:00


Kakvo je značenje ovog broda Sin Kali I za naše ribarstvo, koji stoji vezan na Donjoj rivi, na mulu u Zadru, pita me susjed Marinko iz Kampo kaštela.
Veliko, kratko, odgovorih. Čast mi je bilo sudjelovati u radnoj skupini za izradu domaćih ribarskih brodova.
Kaljski sinovi Mate Lukin i Mišlov Damir-Galo, prvi su u Zadarskoj županiji pretočili stare kaljske ribarske vrijednosti, u suvremene brodove izgrađene na domaćim navozima.
Domaći inženjeri prateći tisućgodišnju hrvatsku povijest, slijedeći prve vrše, satkane od smrdelinih šiba i ribljih sjekača poput mača, strelica i kopalja kao ribarskih alata, pa do mreža, osti i udica svih vrsta, razvijali su i brodove.
Od jednostavne čune i trupice, preko gajeta, falkuša, leuta, tunolovaca, do suvremenog željeznog broda višestruke namjene.
Nalazim se na ribarskom kolosu Sin Kali I od 36 metara dužine.
S njim se lovi po jugu i buri. Bez problema nadzire dno, morski horizont i riblja jata.
U brodu se ulovljena riba odmah razvrstava, priprema za tržište i smješta u hladnjaču.
Tisuće dijelova na brodu savršenog stroja, i nije lako poslužiti. Deseteročlana posada udobno živi, ali mora puno znati i naporno raditi.
Puno je na tom brodu izuma i naših ribara, poput “puretića” koloturnika.
Napravljen za istezanje mreža, genijalno je rješenje američkog Bračanina Puretića. Na brodu je puno nataloženog znanja Dundova, Mišlova, Kolega i drugih Kaljana, koji su ribarski kruh zarađivali na Tihom oceanu i Atlantiku.
Ovaj brod Mate Lukina, simbolično nazvan Sin Kali I, vođen od kapetana Vitlov Milana-Zelenog, izgrađen u domaćim brodogradilištima, financiran je uz pomoć Hrvatske vlade.
Iskusna “panameška” posada, u “nemilosrdnom” natjecateljskom srazu europskog ribarstva, s brodom neslućenih mogućnosti, nastavlja tradiciju uspješnih kaljskih ribara.
Vaš Bage