Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Spomenik pobjedi – dodir vode i kamena

Autor: Siniša Klarica

23.10.2009. 22:00
Spomenik pobjedi – dodir vode i kamena

Foto: Vedran SITNICA



U press-centru Dvorane Krešimira Ćosića održan je razgovor s članovima ocjenjivačkog povjerenstva Natječaja za Spomenik pobjede u Domovinskom ratu. Predsjednik ocjenjivačkog suda, zadarski arhitekt Ante Uglešić, rekao je da je natječaj izazvao veliko zanimanje autora.
– Od 52 prispjele podloge odabrana su 34 rada. Svi su bili prihvatlji, a samo je jedan izlazio izvan obuhvata danog u natječaju. Jednoglasno smo došli do 11 radova, a kasnije smo se dogovorili da primijenimo sustav bodovanja od 1 do 6 bodova i tajnim glasovanjem dođemo do pobjednika. Tako je na kraju prvonagrađeni rad Branka Silađina osvojio 34 boda, rad Nevena Bilića i Marka Ambroša dobio je 24 boda, a rad Ivana Kujundžića, Matije Huzjaka i Zvonimira Bušića dobio je 21 bod, rekao je Ante Uglešić.
Glavni konzervator Miljenko Domijan rekao je da nije bilo nikakvog dogovaranja oko konačnog pobjednika te da je metodolgija odlučivanja bila jasna, što stoji u obrazloženjima. Spomenik zapravo treba simbolizirati 2.000 godina staru čežnju Zadra za slobodom. Međutim, dodaje Domijan, zbog prenapučenosti povijesne jezgre, nije dolazilo u obzir da se unutar nje postavi spomenik.
Član ocjenjivačkog suda Radovan Dunatov rekao je da je lokacija spomenika određena još obuhvatom Detaljnog plana uređenja Ravnice, kad je preko 80 posto autora smjestilo spomenik upravo u dnu uvale Jazine, za razliku od druge lokacije, one ispred zgrada na mjestu nekadašnjeg TIZ-a.
Autor Branko Silađin nam je rekao kako ne bi htio da njegov Spomenik pobijedi u Domovinskom ratu i stvori toliko kontroverzi u javnosti kao što je to učinio njegov projekt Muzeja antičkog stakla.
– Čim se pročulo a bez da se vidio rad, odmah se počelo kontrirati. Međutim, to je normalno u svim sredinama, pa tako i u zadarskoj. Odmah se stvore neke principjelne kontraverznosti. Nadam se da ovog puta neće biti nesporazuma kao kod muzeja. Vrlo sam pažljivo radio od raspisa, vrlo minimalistički, a minimalistički rad traži najviše posla. Spomenik je dodir vode i kamena, zapravo kamene obale, kao simbola ovog prostora. Čelik od koga je napravljen monolit odiše svojom snagom, ali i hvatanjem svjetla, optimizmom. Dakle, onim svime što bi našu Domovinu trebalo pokretati naprijed, rekao je Silađin.
Inače članovi ocjenjivačkog suda će za dvodnevno arbitriranje dobiti 7.000 kn, a nagrade u iznosu 120, 80 i 60 tisuća kuna za prvonagrađene bit će isplaćene po odluci zadarskog gradonačelnika. Novac za to, kazao je Radovan Dunatov, osiguran je u gradskom proračunu.