Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ljubav prema glazbi gura me naprijed

23.10.2011. 22:00
Ljubav prema glazbi gura me naprijed


Uvijek su mi se motali po glavi neki tekstovi za pjesme, ali stavljala sam to po strani dok nisam shvatili da mogu i sama nešto dobro napisati


Barbara Pletikosić, 40-godišnja zadarska pjevačica za koji dan objavljuje svoj prvi glazbeni spot i to za njenu prvu autorsku pjesmu “Sjećanje” s kojom je nastupila na posljednjem Zadarskom festivalu zabavne glazbe. Osim po nastupima na zadnja dva Zadarska festivala, Barbara je Zadranima poznata kao dugogodišnji ženski vokal grupe My way.
Ljubav prema glazbi usađena joj je još u ranom djetinjstvu. Kaže da je prije propjevala, nego progovorila.
U bendu od 17. godine
– Mama je profesorica glazbe i svirala je harmoniku, a tata gitaru. Po kući smo uvijek pjevali u višeglasju, a imali smo i glazbene kvizove. Počela sam se baviti glazbom vrlo rano. Već sa 17 godina sam pjevala u bendu Istina. Bio je to jedan od najistaknutijih bendova u Zadru u to doba. Došla sam na gotovu ploču koju sam morala uvježbati vrlo brzo. Već za mjesec i pol smo nastupali u emisiji “Nedjeljno popodne” koju je tada gledala cijela bivša Jugoslavija, priča Barbara.
Kako kaže, bilo je jako puno posla i novca.
– Za doček Nove godine 1990. svirali smo u Piniji s Oliverom Dragojevićem. Bili su to dani ponosa i slave, ali ubrzo je došao rat i svatko je krenuo svojim putem. Opet se sve pokrenulo 1997. kada sam počela pjevati u bendu My way. Bila sam s njima 10 godina. Bilo je odličnih nastupa, pireva, fešta… Usporedo s tim sam imala i obiteljski život i stalni posao i znalo je biti jako naporno, ali sve bi se izbrisalo kada bih stala na pozornicu i pustila glas, kaže Barbara.
Ipak, napravila je stanku i nakon tri godine nastupila na Zadarskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom “Pa kako si” Radoslava Surića u aranžmanu Renata Babića.
Refren čula u snu
– Uvijek su mi se motali po glavi neki tekstovi za pjesme, ali stavljala sam to po strani dok nisam shvatili da mogu i sama nešto dobro napisati. Znam imati nalete inspiracije i onda sam u drugom svijetu, brzo zapisujem na papir, u mobitel, što god mi je pri ruci. Tako mi je “došla” i pjesma “Sjećanje” i jako sam ponosna na nju jer je cijela moj proizvod, govori Barbara.
Tekst za pjesmu “Sjećanje” pao joj je na pamet u deset minuta dok je hodala od kuće do posla.
– Čim sam došla na posao sastavila sam kostur za pjesmu. Nekoliko dana poslije usred noći probudio me refren, doslovno sam ga čula. I snimila sam pjesmu s kojom sam nastupala na ovogodišnjem Zadarskom festivalu. Spot smo snimali na jednoj lijepoj plaži u Svetom Petru i u Villi Nico i trebao bi biti objavljen za koji dan, priča Barbara.
Barbara ima još nekoliko gotovih pjesama i nada se jednog dana snimiti album.
– Jedini mi je cilj da se moje pjesme ponekad negdje zavrte i da ljudima ostanu u uhu. Sa solo karijerom sam sigurno izabrala teži put. Ovo iziskuje puno truda, energije i novca. Ali idem polako, redom i imam veliku podršku obitelji, prvenstveno supruga. A ljubav prema glazbi me uvijek gura naprijed, zaključuje Barbara.