Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osnovan odbor za obnovu crkve u Popovićima

23.10.2011. 22:00
Osnovan odbor za obnovu crkve u Popovićima


To nije samo neprocjenjiva povijesna vrijednost za naše staro hrvatsko selo već kulturno dobro hrvatskog naroda. Osnovali smo odbor za povrat kamena i obnovu crkve sv. Mihovila, obratili smo se Ministarstvu kulture, premijerki Kosor i čekamo odgovore, ističe Nada Zrilić


U agresiji od 1991. do 1995. godine u Zadarskoj nadbiskupiji srušene su 34 župne crkve. Oskvrnjivanjem, paljenjem ili miniranjem srušene su i 24 župne kuće, mnoge vjeronaučne dvorane i kapele. Nakon skorašnje obnove župne crkve Sv. Paškvalina u Tinju, posljednje neobnovljene župne crkve u Zadarskoj nadbiskupiji, preostaje obnova još 15-ak sakralnih objekata oštećenih u Domovinskom ratu, hrvatskih spomenika kulture i starih župnih crkvi.
Kako je najavljeno Vlada RH, sljedeće godine će sufinancirati obnovu desetak sakralnih objekata u Zadarskoj nadbiskupiji.
– Neka jedna među njima za obnovu svakako bude i crkva sv. Mihovila arkanđela iz 12. stoljeća na mjesnom groblju, koju je agresor prije točno 20 godina u potpunosti srušio, zaželjela je Nada Zrilić, čuvarica kulturne baštine Popovića u mjesnom KUD-u.
Popovići su naselje u kamenom moru Bukovice, oko šest kilometara sjeverozapadno od administrativnog središta Grada Benkovca. Sadašnje ime su dobili u 15. stoljeću po hrvatskom vitezu Dragojlu Popoviću kada je u tom naselju živjelo oko 150 katolika. U Popovićima se nalazio stari hrvatski grad Otavac, a kada su ga 1523. zauzeli Turci stanovništvo je pobjeglo u blizinu Nina.
– U ranoromaničkoj crkvi sv. Mihovila arkanđela sa četvrtastom apsidom na mjesnom groblju su bili kameni natpisi iz 1609. Bila je prva župna crkva u Popovićima. Nakon što se u 18. stoljeću izgradila nova župna crkva sv. Ante u crkvi na groblju su se održavali pogrebni obredi. Održala bi se sveta misa za pokojnike, a nakon izlaska iz crkve sprovodni ophod obvezno bi prošao oko cijele crkve pa tek onda do ukopnog mjesta, podsjeća Zrilić.
Bio je to jedinstven pogrebni običaj sve dok za vrijeme srpske agresije, tijekom jeseni 1991. godine, spomenik nulte kategorije nije potpuno razoren, kamenje je uokolo razbacano, a groblje i nekoliko višestoljetnih stećaka oskvrnjeno.
– Osim što crkva ni nakon 20 godina još nije obnovljena mještani su ogorčeni jer su nakon arheoloških istraživanja, od strane Arheološkog muzeja u Zadar, navodno zbog restauracije, odnošena dva pisana kamenja ugrađena u zidove. Jedan kamen je ugrađen u srpsku kuću u zaselku Krč, obrazlaže Zrilić dodajući kako odnesen kamen svjedoči o graničnom sporu i presudi između komuna Nadin i Karin.
Nakon Domovinskog rata u Popovićima je obnovljena župna crkva sv. Ante i župna kuća. Za obnovu je još ostala crkva na mjesnom groblju, na izlazu iz sela u pravcu Karina.
– To nije samo neprocjenjiva povijesna vrijednost za naše staro hrvatsko selo već kulturno dobro hrvatskog naroda. Osnovali smo odbor za povrat kamena i obnovu crkve sv. Mihovila, obratili smo se Ministarstvu kulture, premijerki Kosor i čekamo odgovore, ističe Nada Zrilić.


Kutija: U kontaktu smo s Ministarstvom kulture




U Popovićima je već obnovljena župna crkva sv. Ante i župna kuća, obnovit će se i ranoromanička crkva sv. Mihovila. Zaista činimo sve što je u našoj moći i ingerenciji da se i crkva na mjesnom groblju obnovi i restaurira. Često smo i u kontaktu s mjerodavnim u Ministarstvu kulture. Nažalost, mi nismo ta institucija koja određuje kada će i koji će sakralni objekt biti obnovljen. Prije mjesec dana Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva je potpisalo ugovor o sufinanciranju u iznosu od 200.000 kuna za obnovu potpuno srušene župne crkvu sv. Paškvala u Tinju, jedine od 34 župne crkve u Zadarskoj nadbiskupiji srušene u Domovinskom ratu koja još nije obnovljena, rekao je Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.