Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U zapošljavanju i destigmatizaciji liječenih ovisnika nedostaju – poslodavci

23.10.2011. 22:00
U zapošljavanju i destigmatizaciji liječenih ovisnika nedostaju – poslodavci


U udruzi smo imali puno više uspjeha u zapošljavanju liječenih ovisnika putem poznanstava i preporuka, nego putem institucija. Šteta je da su sredstva za poticanje zapošljavanja liječenih ovisnika neiskorištena. 30 tisuća kuna dobije poslodavac za zapošljavanje liječenog ovisnika na godinu dana, kazao je Siniša Kabić, predsjednik udruge Porat


U okviru projekta socijalnog uključivanja liječenih ovisnika FENIKS, koji na području Šibensko-kninske i Zadarske županije provode Organizacija za građanske inicijative (OGI) iz Drniša u partnerstvu s Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom u Šibeniku, Općinom Kistanje i zadarskom Udrugom apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, jučer su u Zadru održani Info-dan za liječene ovisnike i javna tribina „Zapošljavanjem do resocijalizacije”.
U prostorijama udruge Porat samo se u jutarnjim satima o zapošljavanju raspitivalo desetak zainteresiranih, a Info-dan je trajao još poslijepodne. Tamo su ih dočekali Aleksandra Janjić, razvojna direktorica OGI-a i Petar Tomić, konzultant u projektu FENIKS.
Certificirani tečajevi
Tomić je rekao nešto više o projektu koji se većim dijelom sufinancira iz europskog programa IPA – Razvoj ljudskih potencijala, a ukupna vrijednost mu je oko 93 tisuće eura.
– Opći cilj projekta je poticanje socijalnog uključivanja dugotrajno nezaposlenih korisnika socijalne pomoći kroz uključivanje liječenih ovisnika na tržište rada. Radimo to kroz niz aktivnosti, između ostalog kroz organiziranje raznih certificiranih tečajeva i radionica, zatim kroz jačanje motivacije i vještina za traženje posla, poticanje samozapošljavanja i senzibiliziranje zajednice za prihvat bivših ovisnika, što je jedan od najtežih koraka u cijelom procesu, govori Tomić.
Janjić je rekla da je većina ljudi koji su im se jučer obratili, vrlo zainteresirana, motivirana i inteligentna, iako dosta njih nema završenu srednju školu, a još manje fakultet.
– Zato žele steći zanimanja kroz certificirane natječaje u svrhu lakšeg zapošljavanja. Već je dobar dio njih i završio neke tečajeve i, kako se često liječe u terapijskim zajednicama u inozemstvu, uglavnom govore više jezika, što je jako dobro. Nažalost, u Šibeniku smo imali jako slab odaziv poslodavaca. Baš i nemaju praksu zapošljavanja liječenih ovisnika, kazala je Janjić.
Slično se pokazalo i na javnoj tribini održanoj u Gradskoj knjižnici Zadar s obzirom da se, unatoč pozivima poslodavcima kroz Obrtničku i Gospodarsku komoru, na tribinu nije odazvao – niti jedan.
Tribinu je vodio psiholog Boris Mijakovac, vanjski suradnik OGI-a, a odazvali su se, između ostalih, dr. Mladen Mavar, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga Zadarske županije, dr. Marija Pupić Bakrač, zamjenica voditeljice Službe za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije i Ljiljana Fabac, koordinatorica Projekta prevencije ovisnosti u zadarskom Centru za socijalnu skrb.
Zapošljavanjem do destigmatizacije
– Nakon što ovisnost prestane biti medicinski problem, dolazi problem povratka u sredinu u kojoj je on postao to što je. Taj povratak za liječene ovisnike je Rubikon i zato su edukacija, zapošljavanje i usavršavanje na tom putu iznimno važni. Programi svih institucija i zapošljavanje liječenih ovisnika imaju cilj da se s ovisnika skine stigma, kazao je Mijakovac.
Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od prije dvije godine, kako je rekao Mijakovac, pokazuju da se onda u Zadru preko poticajnog zapošljavanja liječenih ovisnika zaposlilo njih četiri, dok je u Zagrebu bio zaposlen samo jedan liječeni ovisnik.
Siniša Kabić, predsjednik udruge Porat, istaknuo je da su u udruzi imali puno više uspjeha u zapošljavanju liječenih ovisnika putem poznanstava i preporuka, nego putem institucija.
– I svi koji su zaposleni i dalje su stabilni po pitanju apstinencije, čuvaju svoj posao, poslodavci su zadovoljni s njima, a oni daju svoj doprinos društvu. Šteta je da su sredstva za poticanje zapošljavanja liječenih ovisnika neiskorištena. 30 tisuća kuna dobije poslodavac za zapošljavanje liječenog ovisnika na godinu dana. Ideja i mehanizam zapošljavanja su u institucijama jako dobro razrađeni, ali odaziv poslodavaca je jako slab, rekao je Kabić.
Dr. Pupić Bakrač je predložila da svi predstavnici Projekta resocijalizacije ovisnika, čiji je nositelj Vladin ured za droge, održe prezentacije i informiraju poslodavce u Gospodarskoj i Obrtničkoj komori.
Prema podacima Službe za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, prošle godine je u Službi bilo 535 osobe na supstitucijskoj terapiji, a njih 9 je dovedeno do apsolutne apstinencije.
Fabac je rekla da se liječeni ovisnici po izlasku iz terapijske zajednice u svrhu zapošljavanja i školovanja mogu javiti u Centar za socijalnu skrb.
– Preko Projekta resocijalizacije ovisnika prošle godine je jedna osoba završila školu i, koliko mi je poznato, sada radi. Ove godine ih je petero uključeno u doškolovanje, odnosno prekvalifikaciju, a javilo nam se još njih troje, rekla je Fabac.
Zaključeno je da je u Zadru suradnja između institucija i civilnog društva na području ovisnosti jako dobra, ali da u zapošljavanju i destigmatizaciji liječenih ovisnika nedostaju poslodavci. Zato se organizatori nadaju da će se poslodavci barem odazvati na radionicu koju za njih organiziraju 7. studenog u Gradskoj knjižnici Zadar.