Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarski lovci najbolji u Hrvatskoj

23.10.2011. 22:00
Zadarski lovci najbolji u Hrvatskoj


Na Državnom lovno-kinološkom kupu “Sv. Hubert” na kojem je u Kutini nedavno nastupilo 50-ak vrsnih hrvatskih lovaca kinologa, prvo mjesto uvjerljivo je osvojio trojac iz Lovačkog saveza Zadarske županije. Riječ je o Dušku Boliću, članu LD “Kamenjarka” iz Posedarja, Ivici Stuliću, članu LD “Jarebica” Nin te Vladi Avianiju, članu LD “Diana” Zadar. Njih trojica prvog mjesta i pet kilograma teškog prijelaznog pehara uspjeli su se dokopati zahvaljujući spremnosti i spretnosti u poznavanju lovno-kinoloških vještina njihovih pasa, i to engleske seterice Diane (Bolić), njemačkog kratkodlakog ptičara Lumena (Stulić) te engleskog setera Tita (Aviani).
– Radi se zaista o trojici vrijednih i radišnih zaljubljenika u lovstvo i kinologiju. Njih trojica lanjske su godine bili prvaci države na kinološkom kupu, a osvajanje ovog pehara je došlo poput šlaga na torti. Ovome treba dodati da od 3.500 lovaca, koliko ih ima okupljenih u lovačkim društvima na prostoru Zadarske županije, njih 95 posto imaju potpuno čistokrvne pse. To drugim riječima znači da postupaju u skladu sa zakonom o lovstvu, što unatrag 5 do 6 godina je bilo nezamislivo, kaže čelni čovjek Lovačkog saveza Zadarske županije Mate Radić.
– U suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom nedavno smo uspjeli naša dva lovca, Ivicu Stulića i Davora Vranića, promovirati u kinološke suce, što je također veliko priznanje i njihovom i našem radu. Naš konačni cilj je da u natjecanje u disciplini Sv. Hubert ubuduće uključimo što veći broj lovaca, ističe Radić.
Inače, lovci Zadarske županije pripremaju se kako bi i ove godine na najbolji mogući način obilježili blagdan svog zaštitnika. Postignut je dogovor da se na dan sv. Huberta u petak, 4. studenog, u župnoj crkvi u Poličniku u poslijepodnevnim satima za sve lovce održi sveta misa.