Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jedna krava mi dnevno pojede čak 70 kuna, a dade samo 50 kuna mlijeka!

Autor: Irena Jurjević

23.10.2012. 22:00
Jedna krava mi dnevno pojede čak 70 kuna, a dade samo 50 kuna mlijeka!


Kriva je i EU, jer smo da budemo konkurentni išli smanjiti cijene mlijeka, ali nismo smanjili sve ostalo. Mi vapimo za četiri kune, jer to znači da smo na nuli, poručuje Jurlina


Mi smo sada zaronili prema Titaniku i nema nam spasa – komentira trenutačnu situaciju s mlijekom proizvođač Nediljko Jurlina iz Briševa. Situacija je, kaže, neizdrživa, i otkupna cijena od dvije kune jednostavno ne može pratiti rast cijene stočne hrane:
– Cijena stočne hrane išla je dvostruko prema gore, a cijena mlijeka je dvostruko pala. Mi smo sada jednostavno ostali bez kisika jer se ne možemo pokriti. Prije sam primao četiri kune po litri mlijeka i bio sam na nuli, a sada jedna krava mi dnevno pojede sedamdeset kuna, a dade pedeset kuna mlijeka. To mi je svaki dan 20 kuna gubitka, jednostavno je Jurlina prenio računicu.
A od svoje stoke se teško rastaje jer ju je sam uzgojio, prepričava. U uzgoj stoke i mlijeka krenuo je poslije Domovinskog rata. Prije toga bio je tehničar u zadarskoj Tvornici duhana:
– Kada sam krenuo u posao, tada nije bilo ni Dukata i zadarske mljekare, sve sam sam učio. Išao sam na seminare… Na to me je potaknuo Gligora koji je prvi od mene kupovao mlijeko, a i dan danas je moj otkupljivač. I sada što napraviti? Stoku volim kao oči svoje i teško se od nje rastajem, kao od sina. Ali povratka nema, kazuje Jurlina, zaključujući pritom kako je cijeli sustav u poljoprivredi zakazao:
– Da mi imamo dovoljno kukuruza koji je osnovna komponenta za prehranu stoke, ne bi ga uvozili i hrana bi bila jeftinija, pa bismo onda i cijenu od dvije kune mogli prihvatiti. Ali ovo ne možemo. Kriva je i EU, jer smo da budemo konkurentni išli smanjiti cijene mlijeka, ali nismo smanjili sve ostalo. Mi vapimo za četiri kune, jer to znači da smo na nuli, poručuje Jurlina, prisjećajući se pritom kako je i cijena nafte narasla pa tako dok je prije bila pet kuna, sada iznosi deset kuna.
Ipak, od stoke neće u potpunosti odustati.
-I dalje ću držati svoje krave, ali ne velike količine. Koristit ću svoje poljoprivredne površine za prehranu i to je to, zaključuje. Ipak, s prolijevanjem mlijeka se ne slaže. Ako ništa, darovat će ga, jer mlijeko je blago, a i krava je nekoć bila bogatstvo obitelji koje ju je hranilo. Za sve ostalo, nade nema, kaže, i vjeruje ministru Jakovini da novca nema, jer „država je opljačkana”.
A situacija na policama trgovina? Prošavši nekoliko zadarskih trgovina vidjeli smo mlijeka ima i dalje. Građani obustavu isporuke mlijeka nisu previše uzeli u obzir.
– Evo slikajte, sve je još tu, nema nestašice, prokomentirala je jedna zadarska trgovkinja.
 Hoće li tako biti i narednih dana vrijeme će pokazati.