Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lovno-kinološki kup Sveti Hubert: Najbolji idu u Trilj

Autor: Velimir Brkić

23.10.2012. 22:00
Lovno-kinološki kup Sveti Hubert: Najbolji idu u Trilj


Elvis Gospić iz Prkosa zajedno s engleskim seterom pobjednik je Županijskog natjecanja u lovno-kinološkom kupu Sveti Hubert. Drugo mjesto je zauzeo Srećko Jurlina iz Briševa s njemačkim ptičarom kratke dlake, dok su treće i četvrto s engleskim seterom osvojili Marino Pernar iz Povljane na otoku Pagu i Lučano Ćustić iz Bokanjca.
– Trojica najbolje plasiranih izborila su nastup na Državnom prvenstvu u radu pasa ptičara i Kup Sv. Hubert koji će se ovog vikenda održati u Trilju, dok je Ćustić rezerva, govori Miljenko Žuža, predsjednik Kinološke udruge Posedarje.
Natjecanje je okupilo stotinjak lovaca i kinologa iz Zadarske županije. Oni su svoju vještinu pokazali na terenima lovačkih udruga Kobac iz Ražanca i Kuna iz Poličnika, na lovištima koja su postala prepoznatljiva u Hrvatskoj i šire upravo po treningu pasa ptičara zbog iznimno velikih fondova fazana, prepelica i jarebica.
– Kup Sv. Hubert nije obično natjecanje u lovu. On okuplja najbolje. Radi se i o jednom edukativnom događaju gdje obični lovci imaju priliku što naučiti od vrhunskih majstora lovstva, vidjeti kako se lovac treba ponašati u lovištu i iskazivati poštovanje prema “struci”, prirodi i divljači. Zato je cilj Kupa Sv. Hubert njegovati sportski duh i lovačku etiku među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare, odnosno španijele i s ostvarenim rezultatima pridonose razvoju lovstva i kinologije, naglasio je Žuža.
– Mislim da je i ovo natjecanje pokazalo da ovdje ima lovaca državnog pa i svjetskog kalibra, naglasio je.
Na Županijskom prvenstvu u radu kontinentalnih ptičara nastupilo je 12 lovaca i pasa. Prvo mjesto osvojio je Martino Klapan iz Pridrage, drugo i treće Ninjani Silvio Kevrić i Neven Ljubičić, a četvrto Miljenko Žuža iz Podgradine. Plasman je izborilo sedam kinologa i njihovih pasa. Na Državno prvenstvo u Trilj odlazi četvorica najboljih dok je rezerva Josip Bulić iz Korlata.
– U utakmici s odstrelom, Županijskom prvenstvu u radu otočnih ptičara natjecalo se 16 lovaca i pasa. Postignuti su dobri rezultati, međutim, ovog puta nitko nije izborio nastup u Trilju, navodi lovno-kinološki sudac Davor Vranić iz Visočana, dopredsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije.
Suci su bili Ante Bilać iz Drniša, Vito Mrđen iz Siverića te Zagrepčani Željko Žilnik i Zlatko Piteša.