Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svjedočio bivši direktor propalog poduzeća Pagplastika

Autor: Minja Gugić

23.10.2012. 22:00
Svjedočio bivši direktor propalog poduzeća Pagplastika

Foto: Josip PORTADA



– Jedini koji su nam mogli pomoći su bili iz Fonda za razvoj, ali i to je tada moglo biti tek za nekoliko mjeseci. Radnici su krenuli u štrajk pa je onda proglašen i stečaj te je tako završena poslovna i proizvodna aktivnost Pagplastike – ispričao je jučer Petar Bračić, bivši direktor tog poduzeća


Bio sam direktor Pagplastike u to vrijeme 2002. godine, ali svega nekoliko mjeseci prije nego što je firma otišla u stečaj. Pagplastika je tada poslovala samostalno, međutim, uvjeti za nastavak proizvodnje su bili loši jer Croatia banka koja nam je bila partner, tada je imala problema i nije nam mogla povećati iznos kredita, a mi bez toga nismo mogli nastaviti dalje. Pokušali smo naći sredstva na sve moguće načine. Jedini koji su nam tada mogli pomoći su bili iz Fonda za razvoj, ali i to je tada moglo biti tek za nekoliko mjeseci. Našli smo se u problemima. Radnici su krenuli u štrajk pa je onda proglašen i stečaj te je tako završena poslovna i proizvodna aktivnost Pagplastike, a Ivo Fabijanić je u to vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora – ispričao je jučer Petar Bračić.
On je, naime, deset godina od podizanja optužnice, svjedočio u nastavku suđenja protiv Ivice Jurčevića, Ive Fabijanića zvanog Crni te Josipa Kurilića koji se terete za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminala “teškog” gotovo 40 milijuna kuna u vrijeme dok su bili čelni ljudi poduzeća Plastkominvest i Pagplastika.
Osim Bračića jučer je na pitanja optužbe koju u ovom slučaju zastupa jedan od zamjenika županijskog državnog odvjetnika – Slobodan Denona i trojice branitelja, na pitanja odgovarala i Željka Pavlović koja je u to vrijeme bila zaposlenica i članica Uprave knjigovodstvenog servisa koje su pružale usluge tim firmama.
U proteklih deset godina, podsjećamo, ovaj je sudski spis temeljen na optužnici od 12 točaka prošao kroz ruke trojice sudaca, da bi naposljetku bio dodijeljen Marijanu Bitangi.
Bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave s najkraćim mandatom u toj ustanovi ikad – Ivicu Jurčevića te Fabijanića i Kurilića tužiteljstvo tereti da su još 1994. godine nakon sklapanja ugovora s Hrvatskim fondom za mirovinsko osiguranje o prodaji dionica Pagplastika otkupili ukupno 54,44 posto udjela, čime su postali većinski vlasnici poduzeća. Potom su, podijelivši funkcije – Jurčeviću onu predsjednika Uprave, Kuriliću njegova zamjenika, a Fabijaniću predsjednika Nadzornog odbora, s ciljem da iz Pagplastike “isisaju” kapital, osnovali suvlasničko poduzeće Plastkominvest. Razmjenjujući se na funkcijama, trojica poslovnih partnera od raznih su poduzeća nekoliko idućih godina nabavljali sirovinu za tvrtku Plastkominvest i preprodavali je tvrtki Pagplastika za znatno veći iznos. Na razlici cijene tako su, po navodima optužnice, zaradili desetke milijuna kuna, a za isti iznos oštetili su državni proračun.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU